Бизнесът у нас недоволен от образованието на млади кадри

Бизнесът у нас недоволен от образованието на млади кадри | StandartNews.com

София. Едва 8% собствениците и мениджъри на фирми, членове на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) са доволни във висока степен от университетското образование на младите си служители. Това показват данните от проучване на БТПП за оценката на бизнеса за образованието в страната и за очертаващите се потребности от специалисти през следващите 10 години.

 

 

Информацията сочи още, че 77% от висшия мениджър на компаниите е на мнение, че младежите не получават достатъчно знания в университетите, нужни им за тяхната професионална реализация.

 

 

80% от предприемачите са обяснили че виждат най-големи пропуски в професионалните умения на младите кадри. 56% са отговорили, че едно от качествата, които липсват, е предприемаческо мислене. Положително обаче е мнението, че младите кадри имат добри компютърни умения, които много често прилагат в своята работа. Само 10% от фирмите са на мнение, че младите имат пропуски в тази насока.

 

 

Най-голямо изоставане в качество на образованието има във висшето образование (според 45%), след което се нарежда средното професионално образование (смятат 30%). Негативните оценки за полученото образование в езиковите гимназии са по-малко, обясняват членовете на БТПП.

 

 

Хора със средна или висока квалификация ще са нужни на бизнеса в следващите 5-10 години, обясняват от Палатата. Няма работодател, който да е отговорил, че ще са му необходими ниско квалифицирани работници.

 

 

Бизнесът също е по-положително насочен към дуалната система за образование (според 77% от предприемачите). Подобряване качеството на преподаването, добрият синхрон между бизнеса и училищата и наличието на данъчни стимули за фирмите, са трите най-важни фактора за успеха на дуалното обучение, посочват голяма част от фирмите.

 

 

Проучването на Българската търговско-промишлена палата е проведено през първата седмица на февруари 2014 г. по електронен път. То обхваща и предложения за подобрения в образователната сфера.

 

Стандарт Нюз припомня, че по-рано Агенцията по заетостта обяви, че в момента има 10 968 свободни работни места в бюрата по труда в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай