Бизнесът следи за поръчките в туризма

Браншът пише стратегия с държавата за сектора

Бизнесът следи за поръчките в туризма  | StandartNews.com

София. Експерти на бизнес ще участват в комисиите, които избират победителите в обществените поръчки за реклама на страната ни като туристическа дестинации, представянето ни на международни борси и ще пишат заедно с чиновниците новите закони.

Около тази идея се обединиха представители на бранша и зам.-министърът на туризма Бранимир Ботев на продължила 3 часа среща. Бизнесът и държавата постигнаха консенсус и за още 4 спешни мерки за решаване на съществуващите проблеми и развитие на сектора.

Туристическият бранш заяви готовността си да финансира център за анализи и планиране в туризма, като държавата от своя страна ще предоставя изготвените от експертите анализи, данни и статистика на бранша, на който в момента му липсва реална и актуална информация за случващото се в сектора. Публично-частното партньорство ще бъде предложено на икономическия министър Драгомир Стойнев, пое ангажимент принципалът на туризма Ботев.

Браншът се обедини и около идеята на зам.-министъра за въвеждането на "зелени" звезди на хотелите и ресторантите, които да гарантират приготвянето на гозби от родни биопродукти. Секторът и министерството ще си сътрудничат и при изготвяне на дългосрочна стратегия за развитие на туризма с обхват от 2014 до 2030 г. В помощ на сектора ще бъде впрегнат и научният потенциал на родните университети, стана ясно още на срещата. Ботев обеща на бранша и че ще настоява за увеличаване на бюджета на държавата за реклама на сектора. "В това отношение ние сме на последно място в сравнение със съседните балкански държави, които са и наши преки конкуренти", обясни зам.-министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай