Бизнесът иска повече стимули за инвестиции

Бизнесът иска повече стимули за инвестиции | StandartNews.com

София. Финансовото министерство предлага мярката да важи в общини с безработица по-висока с 25% от средната. Възможно е този процент да падне и до 20% по настояване на социалните партньори. За да може повече малки фирми да се възползват от облекчението, работодателите искат да се намали и вторият критерий - фирмите да разкриват по-малко от изискваните 30 работни места.

Бизнесът е доволен от промяната в закона за ДДС, с която малките и средните фирми вече ще дължат данъка при плащането, а не от датата на издаване на фактурата. Целта е да се реши проблемът със забавянето на разплащанията и да се намали междуфирмената задлъжнялост. Работодателите поискаха обаче прагът за ползването на тази възможност да се завиши над предвижданите 500 хил. евро годишен оборот. Така не само малките, но и средните предприятия ще ползват облекчения ДДС механизъм. "Нека видим как ще действа той догодина и тогава ще мислим дали да го разширим", отговори финансовият министър Петър Чобанов.


Без промяна обаче и догодина ще остане апелът на работодателите да се промени методиката за определяне на такса смет за фирмите. В момента повечето общини начисляват ставката върху данъчната оценка на дълготрайните материални активи на предприятията, а не върху количеството отпадък. "Това превръща таксата в данък върху недвижимите имоти и създава сериозен проблем за фирмите", заяви Димитър Бранков от БСК. В София предприятията плащат по 600 лв. за тон отпадък, докато в други градове тази такса е 30 лв. за тон, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай