Бисер Манолов: Актуализацията финансира отказа от реформи

Бисер Манолов: Актуализацията финансира отказа от реформи | StandartNews.com

София. Актуализацията на бюджета може да се нарече финансиране на отказа от реформи, заяви пред БНР икономистът от "България на гражданите" Бисер Манолов, който е един от участниците в алтернативния дебат по бюджета, който ще се състои пред Народното събрание.

"Преди няколко месеца премиерът Орешарски описа бюджета за 2013-а като скучен. В момента аз бих използвал тези негови думи – актуализацията на бюджета е скучна и това под някаква форма управляващите се опитват да го представят като провеждане на социална политика и разплащане към бизнеса", коментира Манолов.

По думите му актуализацията на бюджета е силно притеснителна, тъй като тя продължава тенденцията, която беше наложена от управляващите от ГЕРБ, за трупане на безкрайни бюджетни дефицити и увеличаване на държавен дълг. Според икономиста е можело да се намери друг механизъм за преодоляване на разминаването между планирано в бюджета и реално състояние на държавните финанси. Манолов смята, че няма желание за реформи, а има силно нереформирани сектори, които трупат дефицити.

Актуализацията на бюджета ще доведе след няколко месеца и до по-високи корпоративни лихви, смята експертът. Нещо повече - има реална опасност от влизането на страната в рецесия.

Манолов не очаква, че днес някой от управляващите да излезе на площада и да дебатира с тях за бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай