БГ производители с износ за близо 48 млн. лв. благодарение на ЛИДЛ

Над 20% е ръстът на реализираната българска продукция в чужбина  в годината  на кризата

БГ производители с износ за близо 48 млн. лв. благодарение на ЛИДЛ | StandartNews.com
  • Над 20% е ръстът на реализираната българска продукция в чужбина  в годината  на кризата

Стоки за 47,9 млн. лв. са изнесли български производители, благодарение на Лидл България, в европейската мрежа на веригата през 2020 г. Въпреки годината на кризата, Лидл България успя не само да запази планираните обеми, но и да отбележи над 20% ръст на износа или 8 млн. повече спрямо предходната 2019 г. Цифрите, които са още по-отчетливи в условията на икономически предизвикателства на глобално ниво, ясно показват устойчивата подкрепа и реалните възможности за износ, които веригата вече 9 години осигурява за своите български партньори.

„Отговорното партньорство си проличава най-добре в условия на криза. През трудната 2020 година отбелязахме ръст от 20% в реализирания оборот на износа на продукти от български производители в европейската мрежа на Lidl. Това стана възможно, благодарение на устойчивата ни политика да подкрепяме и промотираме българските производители в нашата европейска търговска мрежа. Това дългосрочно партньорство позволява на нашите доставчици да модернизират и оптимизират производството си, така че да са конкурентни на европейските пазари. Цифрите са категорично доказателство за съвместния ни успех, който устоява предизвикателствата на времето и  създава нови възможности за развитие“, сподели Милена Драгийска-Денчева, главен изпълнителен директор на Лидл България.

38 български производители са изнесли 153 различни продукта през 2020 г. в 24 европейски държави, което показва тенденция както за увеличаване на броя на изнасяните артикули – над 30 повече, спрямо 2019 г., така и на броя на държавите, в които се изнася. Италия и Испания са новите държави, в които влизат български стоки през 2020 г. Показателен е и вида на продуктите, които пробиват на тези високо конкурентни пазари – това са иновативни артикули като чипс от кафяв ориз и сушени плодове в шоколадова глазура в Испания и био вафли от кафяв ориз в Италия.

Румъния запазва първото си място в топ 5 на държавите, в които българските производители изнасят – над 40% от износа и над 19 млн. лв. оборот. Гърция измества Германия от второто място с 9,6 млн. лв., а реализираните стоки в Германия са на стойност близо 5 млн. лв. Сърбия влиза на четвърто място като пазар за български стоки през 2020 с 3,6 млн. лв., а Унгария си запазва петата позиция в топ класацията с 2,3 млн. лв.

Сред най-изнасяните български продукти са различни видове хляб, сурови барчета, олио, бутер тесто и др. Своеобразен пробив в европейската мрежа на Lidl прави дългогодишният партньор на веригата „Тандем Попово“ с новите си продукти – премиално говеждо месо от породата Black Angus и аржентинско пасищно – бургери и стекове. Само за периода юли-декември 2020 г. е реализиран износ на стойност близо 4 млн. лв. на общо 4 пазара - Румъния, Унгария, Словакия и Гърция.

Пример за успешен висококачествен роден продукт са и сушените плодове в шоколадова глазура на „Виктория Нутс“, реализирали оборот от 1,2 млн. лв. в 18 европейски държави като част от предложенията на веригата за Коледа под собствената марка Deluxe.

Възможностите са износ, които българските производители получават, благодарение на партньорството си с Лидл България, разкриват ясно ефекта, който компанията устойчиво оказва върху българската икономика. Според данните от „Ефектът Lidl” само за 2019 г. българските производители са реализирали оборот от близо 390 млн. лв. през българската и международната мрежа на Lidl като тези цифри нарастват с всяка изминала година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай