Понеделник,

Без такси тротоарно право от засегнатите заведения

От: Редактор -
Без такси тротоарно право от засегнатите заведения
A
A
A

Пакет от икономически мерки, с които да бъдат облекчени представителите на средния и малък бизнес в София, засегнати от кризата с COVID-19, беше приет днес от Столичния общински съвет на извънредно онлайн заседание.

Столична община няма да събира такси за тротоарно право от търговски обекти и заведения, затворени заради извънредното положение. Собствениците им трябва да подадат заявление до съответната районна администрация. Това важи и за заведенията, които работят само за да доставят храна по домовете.

Наемателите на общински имоти няма да плащат наем за времето, през което са затворили обектите си. Става дума за търговски обекти, включително на пазари, училищни столове и бюфети, както и помещения в болници и поликлиники.

От 20 до 50 процента отстъпка в наема се предвижда за тези, които продължават да работят, но приходите им са намалели

Ако спадът на оборота е между 20 и 50 процента спрямо същия период на м.г., наемът ще бъде редуциран с 20 процента. Ако приходите им са се понижили с повече от 50 процента, наемът ще се намали наполовина. Търговците ще доказват намаляването на приходите си с декларация и счетоводни документи.

Два месеца отсрочка получават софиянци за плащане на първата вноска за такса смет. Вместо до 30 април тя ще се дължи до 30 юни. Отделно в Закона за извънредното положение с два месеца беше удължен и срокът за ползване на 5 процента отстъпка при плащане на цялата дължима сума за данък сгради и данък МПС. Отстъпката може да се ползва също до 30 юни.

Към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия се създава нов инструмент с бюджет 1 млн. лв. Чрез него пред банките ще се издават гаранции по кредити на самостоятелно заети лица, малки и средни предприятия, които са засегнати от кризата. Предвижда се да се обезпечават до 50 на сто от главницата на заемите, но не повече от 15 000 лв. за една компания.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички