"БДЖ-Товарни превози" стопи загубите си

"БДЖ-Товарни превози" стопи загубите си | StandartNews.com

Финансовият резултат на "БДЖ-Товарни превози" за периода 1 януари - 30 април 2016 г. е загуба в размер на 33 хил. лв. Това съобщи специално за "Стандарт" Любомир Илиев, управител на държавната карго жп компания. За сравнение - загубата на дружеството за първите четири месеца на 2015 г. е била 6 млн. лв., посочи Илиев. Това е почти 182 пъти намаляване на негатива и тенденцията продължава, заяви той. И това - въпреки че обемите превозени товари продължават да намаляват, обясни Илиев. За първите четири месеца на годината компанията е превозила 500 хил. тона по-малко спрямо същия период на 2015 г., като загубата на товари е основно от новия жп превозвач на бизнесмена Христо Ковачки. Само със засилен контрол на разходите и оптимизация на процесите постигаме добро финансово здраве, коментира Любомир Илиев.

2 млн. от дълговете си е платила от началото на годината досега компанията към "БДЖ-Пътнически превози" и НК "Железопътна инфраструктура", обясни още Любомир Илиев. Става дума само за стари задължения. Общите дългове на компанията са 95 млн. лв., като плановете ни до края на годината са да ги намалим до 77 млн. лв., посочи Любомир Илиев.
След падането на ембаргото и отварянето на Иран се стремим да привлечем част от транзитния превоз на стоки между Техеран и Западна Европа, обясни Илиев. Возят се основно машини, авточасти и стоки за бита, допълни той. За целта преговаряме с големи клиенти като "Интерферибот", "Гартнер" и др. и участваме във всички транспортни изложения, където предлагаме нашите услуги, обясни шефът на "БДЖ-Товарни превози" Любомир Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай