БДЖ стопи дългове за 102 млн. лева

Подготвя се разсрочване на оставащите 624 млн. лева за 10 години

БДЖ стопи дългове за 102 млн. лева | StandartNews.com

София "Холдинг БДЖ" стопи дълговете си със 102 млн. лв., съобщиха от транспортното министерство. Към 30 декември 2013 г. задълженията на железопътния превозвач са били малко над 624 млн. лв., Това е със 102 млн. по-малко от края на 2012 година. Само от края на април, месец преди идването на власт на кабинета "Орешарски", дълговете на холдинга намаляха с 85 млн. лв. В сумата на погасените задължения от 102 млн. лв. е включена и операция по размяната на дълг срещу собственост, уточниха финансови експерти.

Първото заседание на работната група от финансисти на "Холдинг БДЖ" и кредиторите приключи в средата на декември в Германия. Това обясни пред "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. От няколкото варианта за погасяване на задълженията на "Холдинг БДЖ", които бяха обсъждани от началото на преговорите, се стигна до два, по които вече се работи, коментира Папазов. Първият и основен вариант е разсрочване на задълженията за 10 години. Вторият, който всъщност е технически подвариант на първия, е да продължим изплащането на мотрисите "Сименс" под формата на лизингова схема, допълни министърът.

И двата варианта са приложими и, бих казал - много добри и за БДЖ, и за кредиторите, заяви Папазов. Целта в крайна сметка е да сключим споразумение, което да удовлетворява и двете страни, допълни той. Най-важното е, че възстановихме диалога с кредиторите и редовно погасяваме главниците, което на фона на последните 4 години, когато почти нищо не се е плащало, е сериозна крачка напред, подчерта министър Данаил Папазов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай