Бърза писта за фирмите

Автокъщите продават по-лесно стари автомобили

Бърза писта за фирмите | StandartNews.com

София. Фирмите ще могат по-бързо да правят промени в регистрацията си в Търговския регистър, когато се сменят собствениците и членовете на управителните и надзорните съвети. Това е една от промените, предложени от вицепремиера Даниела Бобева, с цел облекчаване на административната тежест върху хората и бизнеса. Към момента в електронния Търговски регистър са открити около 750 000 партиди на търговци.

Годишно в регистъра се подават около 500 000 заявления за първоначална регистрация, за вписване на промени или обявяване на актове относно търговци, гласят мотивите. По около 1 до 5 на сто от подаваните годишно заявления сега се изисква представяне на удостоверение за гражданското състояние на гражданите - дали човек има граждански брак, деца, какъв е постоянният му адрес и точните имена. Ваденето на тази справка обаче изисква време и пари. Промяната предвижда Търговският регистър да се върже с ЕСГРАОН и да получава служебно информация за промяната в гражданското състояние на собствениците и управителите на фирми.

Колите, спрени от движение, пък ще могат да се продават по-лесно, гласи друга мярка от пакета промени, целящи намаляване на административната тежест. При прекратяването на регистрацията на автомобила вече няма да се отнема малкият талон на колата. Промяната е предложена от Асоциацията на вносителите на автомобили. Така малкият и големият талон на колите, спрени от движение, ще остават у собственика.

Той обаче ще трябва да попълни декларация, че ще съхранява возилото в частен имот. По този начин ще се облекчи продажбата на спрени от движение автомобили, гласят мотивите за промяната. Така колите, които стоят с месеци в автокъщите, може да бъдат спрени от движение и за тях няма да се плащат данъци и застраховки. А когато се намери клиент, автомобилът ще се пуска в движение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай