Банките по света с ключово решение за златните резерви

Причината е замразяването на руски активи

Банките по света с ключово решение за златните резерви | StandartNews.com

Все повече страни по света предпочитат да запазят собствените си златни и валутни резерви, като постепенно ги връщат от западните страни. Подобни решения са продиктувани от замразяването на руски активи, чиято стойност е около 300 милиарда долара, предават световни медии.

Така около 68% от ръководителите на световните централни банки декларират желание да съхраняват такива резерви в собствените си икономики.

В същото време преди две години около половината от ръководителите на Централната банка предпочитаха да държат благородни метали на Запад - главно в САЩ и Великобритания.

Експертите смятат, че до 2025 г. 75% от страните ще предпочетат напълно да се освободят от такава зависимост от Запада.

Процесът на изтегляне на валути и ценни метали от банките в Европа и САЩ започна след 2013 г., когато Вашингтон отказа да върне 700 тона злато на Германската централна банка.

Оттогава държавите внимават да използват западни банки за съхранение на резервите си.

В същото време важен фактор за изтеглянето на средства към собствените централни банки е липсата на финансова стабилност на Запад.

Това се дължи на постепенната загуба на доминиращата позиция на долара и еврото в световните процеси, както и на забавянето на икономическото развитие на западните страни, които вече не са „убежище” за капитала.

В такива условия много инвеститори предпочитат да инвестират в бързо развиващите се икономики на азиатския регион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай