Български фирми пробиват в Куба

Български фирми пробиват в Куба | StandartNews.com

Български фирми имат шанс да пробият на пазара в Куба. Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира от 30 октомври до 7 ноември бизнес делегация в Хавана, Куба. Българските фирми се интересуват от кубинския пазар след неговото отваряне, за да могат да завземат празни ниши. Компаниите ще могат да проведат бизнес срещи и да посетят международния панаир "FIHAV", който се организира от 1983 г. насам и е най-важното търговско изложение в Куба и Карибския басейн. На "FIHAV" се излагат храни, потребителски стоки, текстил, машини и технологии. Миналата година на панаира са участвали над две хиляди предприемача от 60 държави, а изложбената площ е била на 18 500 кв. м, но България не е имала свой щанд. Интересът на световния бизнес към Куба рязко се увеличи от миналия декември насам, когато президентите Барак Обама и Раул Кастро обявиха, че ще възстановят дипломатическите отношения. Успелите предприемачи съветват шефовете на компаниите да бъдат гъвкави и да слушат кубинските власти, тъй като те казват точно какво искат. В Куба няма как да се избяга от държавното централно планиране. Освен това собствеността в Куба се дава под наем от държавата, а не се продава. Най-много може да се направи джойнт венчър 50 на 50% с държавен партньор.
За първата половина на 2015 г. стокообменът на България с Куба е скочил три пъти до 1,47 млн. долара. България изнася за Куба сярна киселина, инсектициди, торове, части за коли, за двигатели и машини. От Куба се внасят пури, етилов алкохол, захар, кафе и тютюни. Като за полугодието вносът на пури и пурети е за 264 хил. долара.

Сред българските продукти, които биха намерили пазар в Куба, са лекарства, които там са дефицитни, продукти на електрониката (касови апарати, електромери), машини за ремонт на ВиК мрежа, торове, козметика, консерви и мармалади. Според ИАНМСП успешен бизнес би бил и опаковане на лекарства в Куба и последващият им износ към страни от Централна и Южна Америка, с които Куба има преференциални търговски споразумения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай