България настоява на извънреден съвет на ЕС за компенсации на руското ембарго

България настоява на извънреден съвет на ЕС за компенсации на руското ембарго | StandartNews.com

Добрич. Към момента преките загуби, които търпят българските производители, вследствие на договорите, които няма да бъдат реализирани заради руското ембарго, са в размер между 5 и 10 млн. лева. Това не е огромна загуба на фона, на тази, която ще претърпи Европейският съюз" – каза министър Васил Грудев в Шабла, където бе гост по повод 45-годишния юбилей на най-източния града.

Според него за страната ни и респективно за нашите производители са по-важни косвените загуби, защото пазарът в момента вече започва да се дебалансира от вноса на други европейски стоки – най-вече плодове и зеленчуци, които от своя страна не могат заради ембаргото да бъдат реализирани на руския пазар.

„Заради това изпратих писмо на моя италиански колега, който в момента е председател на Съвета на министрите на ЕС на ротарционен принцип и на 5 септември по наша инициатива успяхме да свикаме извънреден съвет по земеделието, на който ще настояваме за компенсации на щетите от руското ембарго. На съвета ще настояваме, че освен преките щети, които ще бъдат компенсирани бързо, за нас са важни косвените щети, които ще повлияят на пазара и да можем да компенсираме нашите производители за нереализацията на продукцията им на нашия пазар или за драстичния спад на нашия пазар" – заяви Грудев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай