Асоциация на топлофикационните дружества с важна препоръка

Българите да сключват договори с топлофикация за плащане на равни вноски

Асоциация на топлофикационните дружества с важна препоръка | StandartNews.com
  • Асоциация на топлофикационните дружества препоръчва плащане на парното на равни вноски и използване на топла вода от топлофикация като антикризисни мерки

„От Асоциация на топлофикационните дружества в България излязохме с официална препоръка към всички българи да сключат договори с топлофикация за плащане на равни вноски, защото това е един от най-добрите начини да не усетят поскъпването, което се очаква да стане факт в началото на следващата година.“ каза инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

При равни вноски общата консумация на топлинна енергия за предходния отоплителен сезон се разделя на 11 равни части, които се плащат през цялата година и по този начин семейният бюджет не е утежнен през най-студените месеци, когато сметките за топлинна енергия са най-големи. Последната сметка е изравнителна и в нея се пресмята разликата между потреблението от предходната година и текущото.

Инж.Георгиев обясни, че дори и топлофикацията да не предлага равни вноски, тя е задължена по закон да подпише такива договори с всички клиенти, които изберат този вариант. По думите му, има топлофикации, които предлагат големи отстъпки на клиентите, подписали договори Равни вноски. Направихме кратко проучване, според което топлофикациите във Враца и Перник действително предоставят допълнителни месечни отстъпки на всички клиенти, които имат договор за равни вноски.

„Искам да обърна внимание, че въведената от много топлофикации пределна цена за подгряване на кубичен метър вода също е жест към клиентите, който ще им позволи да не бъдат засегнати от покачването на цените. Например във Велико Търново е въведена пределна цена на топлата вода от 6лв за кубичен метър. Това означава, че ако за месеца сме потребили 3 кубика топла вода, сметката е 18 лева. Но след предполагаемото вдигане на цените на електрическата енергия след няколко месеца удоволствието да да се използва бойлер ще струва около 80 лева на месец.“ каза инж. Кремен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай