Понеделник,

Алармираме в Брюксел за скъпите фуражи

От: Стандарт -
130
Алармираме в Брюксел за скъпите фуражи
A
A
A

Притеснителното нарастване на цените на основните фуражни култури и смески, както и проблемът със значителното повишение на разходите за производство в земеделието, получени в резултат на скъпите горива и електроенергията, ще бъдат темите, които България ще постави на предстоящия Съвет на ЕС по земеделие в Брюксел на 17 януари.

Позицията на страната ни бе одобрена от МС. Заседанието е първото, което се провежда при Френското председателство, и ще представи работната програма в областта на земеделието и рибарството до средата на годината. Ще бъде обсъдена ситуацията на пазарите на селскостопански продукти.

За България стремежът към балансираност в търговските преговори ще доведе до ползи не само за нашата страна и ЕС като цяло, но в крайна сметка ще допринесе за ефективни и справедливи резултати за всички преговарящи страни. При внос на селскостопански стоки в Съюза от трети страни следва да бъдат спазвани идентични на високите стандарти на ЕС, с които европейските производители се съобразяват, в областта на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните изисквания.

България смята, че по отношение земеделието с ниски въглеродни емисии (въглеродно земеделие) е необходимо да се запази конкурентоспособността и да се предостави достатъчна компенсация за земеделските стопани за допълнителните усилия, които трябва да направят в посока реализиране на поставените от ЕК амбициозни цели за намаляване на парниковите емисии.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички