Адемов: За пенсиите догодина трябват още 10 млн. лв.

Основната цел на актуализацията на бюджета е разкриване на нови работни места

Адемов: За пенсиите догодина трябват още 10 млн. лв. | StandartNews.com

София. „При падане на тавана за новоотпуснатите пенсии през 2014 г. ще бъдат нужни допълнителни 10 млн. лева. При отпадане на ограничението за максимален размер на пенсията за всички - допълнителните финансови средства ще бъдат в размер на 120 млн. лева годишно". Това заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов за ТВ7.

„Въпросът с падането на тавана на пенсиите се дискутира години наред и трябва да се търси справедливото решение". Трябва да се търси решение, което да не демотивира хората да се осигуряват на реалните си и високи доходи, категоричен бе той.

„Недостигът в социалната сфера е резултат от недобре планирани разходи в бюджет 2013", поясни министър Адемов. Той уточни, че има недостиг от 5 млн. лева в приемната грижа, 11 млн. лева за семейните помощи за деца и 21 млн. лева недостиг за изплащане на интеграционни добавки.

По отношение на възможностите за изплащане на коледни надбавки за пенсионерите той увери, че правителството ще направи всичко възможно това да се случи. „Обсъжда се вариант за подкрепа на хората с до 200 лева пенсия, но по-точна информация може да има в края на годината", уточни министърът.

На въпрос относно повишаването на детските надбавки министър Адемов съобщи, че и в момента тече дискусия дали те да се дават на всички майки, или да продължи съществуващият подоходен критерий. „При увеличение на помощите от 35 лв. на 50 лв. са нужни допълнително 145 млн. лева годишно", допълни министърът.

Той подчерта, че по-важно в момента е да се създават условия на бизнеса за разкриване на нови работни места и това е основната цел на актуализацията на бюджета. „Малкият и среден бизнес са приоритет за правителството, защото там се създава работа за хората, която им осигурява доходи и сигурност", почерта министър Адемов.

Той увери, че сегашното правителство има най-малка вина за спряната дейност на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). „В момента се изчаква да се обнародват промени в закона, приет от предишното правителство, заради който представители на социалните партньори отказаха да участват в НСТС. Надявам се до месец консултативният орган да заработи отново", каза министър Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай