По Е10 млн. на ден на фермерите

Брюксел си прибира парите след 1 януари

 По Е10 млн. на ден на фермерите | StandartNews.com

Сливен. Златен дъжд ще се изсипе върху фермерите ни до края на годината. По сметките им трябва да влизат по 10 млн. евро на ден. Парите са евросубсидии за одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони. Ако страната ни не разплати 280 млн. евро до 1 януари 2014 г., Брюксел ще си ги прибере. Задачата е много сложна, защото за първите девет месеца на годината са раздадени едва 90 млн. евро, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

Той, заедно с новото ръководство на фонд "Земеделие", разработват екшън план за спасяване на милионите от Европа. 70 специалисти от регионалните звена на Разплащателната агенция в страната са командировани в централата, за да помогнат за по-бързата обработка на документите. Междувременно фондът остана само с трима зам.-шефове, след като Младен Тимчев отказа предложения му пост.

"Правим всичко възможно да спасим всички или поне голямата част от парите за фермерите", заяви Явор Гечев. До Никулден пък страната ни трябва да изпрати отговор на Европейската комисия как се оценяват проектите по селската програма. Ще трябва да обясним и какъв е контролът, който се упражнява върху изразходването на средствата. Питането от Брюксел е в следствие на дълга комуникация, започнала с писмо, получено в земеделското министерство на 30 май тази година. ЕК се е самосезирала заради публикации в медиите за спорни проекти, разплатени с пари от Брюксел. Последното официално писмо с искане за отговор до 30 дни е от 7 ноември.

Стотици млади фермери окупираха в понеделник сутринта сградата на фонд "Земеделие" в Сливен. На няколко пъти се стигна до пререкания за това кой да влезе първи и да подаде документи по мярка 112 за финансиране на малки проекти за 25 000 евро.

"Това, което се случва, е скандално. За милионерите има пари, а за нас, малките хора, които искат да избягат от бедност, парите свършиха. Карат ни да се самоизяждаме", заяви пред "Стандарт" отец Евгений от православния храм "Свети Димитър" в Сливен. Неговата съпруга и един от синовете му подават документи за получаване на евросубсидия. "Вече сме платили по 6000-7000 лева чрез заеми. Не знам какво ще се случи, ако не ни одобрят", сподели свещеникът. Той бе подкрепен от няколко десетки млади фермери от община Сливен.

"Ние си взехме отпуска, от четвъртък сме тук, за да пазим място и да се впишем в списъка", обясниха фермерите. Те са уплашени от слуха, че само първите, подали документи, ще могат да получат евросубсидия. Това не е така, документи се приемат до 25 декември, обясниха от Разплащателната агенция. Според официалното съобщение за Държавен фонд "Земеделие" обаче проекти ще се приемат до 20 декември. Бюджетът на новия прием по мярката е 10 млн. евро. Могат да кандидатстват физически лица или еднолични търговци на възраст от 18 до 40 години, които са регистрирани за първи път като земеделски производители не повече от 14 месеца преди датата на подаване на заявлението.

"Нека при този прием кандидатстват най-вече фермерите, които до май ще навършат 40 години и ще загубят възможността да получат пари от Брюксел", призова зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. За всички останали ще има достатъчно средства в новия програмен период, а първият прием по мярката "Млад фермер" ще е през май догодина, допълни той.

Фондът остава с трима заместници

Шефът на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов вероятно ще остане само с трима заместници, след като четвъртият - Младен Тимчев, отказа да заеме поста. Обмисля се и вариант да се търси нов човек за четвърти заместник, но е трудно да се намери специалист с опит, който да поиска да заеме поста, коментираха запознати. Самият Тимчев съобщи, че на 11 ноември - три дни след като бе обявено назначението на новия ръководен екип, е подал заявление в ДФ "Земеделие", в което е обяснил, че поради лични причини не може да заеме поста на зам. изпълнителен директор. Тимчев, който е зам.-кмет на Сандански, призна, че от самото начало се колебаел дали да приеме предложението. Категоричен е, че не е подписвал заповед за назначение. "В общината има много започнати проекти, които няма как да зарежа. В града е и семейството ми, а ако бях приел новата длъжност, трябваше да се преместя в София", каза още зам.-кметът на община Сандански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай