80% от фирмите дават коледни бонуси

80% от фирмите дават коледни бонуси | StandartNews.com

83% от фирмите, които членуват в Българска стопанска камара, дават коледни бонуси за служителите си тази година. Това показва проучване на камарата сред 734 компании, направено в началото на декември. Половината от работодателите са избрали да зарадват служителите си с пари, а 32% - с подаръци. Друг вариант за коледни бонуси е раздаването на ваучери за храна, което са избрали 9% от анкетираните фирми. 3% от тях пращат свои служители на почивка на разноски на компанията. Прави впечатление, че в сравнение с миналата година значително е нараснал делът на компаниите, които планират коледни премии. Миналата година делът им е бил 56%.

По-голямата част от работодателите (53%), които са избрали тази година финансови стимули, ще дадат суми в размер до 20% от заплатите. До половин заплата са планирали 23% от работодателите, а 10% ще раздават по цяла 13-та заплата.

Добрите финансови резултати на фирмата като цяло и индивидуалният принос на отделни служители и работници са основните поводи, по които фирмите дават премии по Коледа. Има и компании, които дават бонуси независимо от финансовите резултати (7%). Техните мотиви са спазване на традициите, сплотяване на екипа, съхраняване на имиджа на компанията. 2% от анкетираните работодатели са посочили, че не одобряват даването на коледните бонуси и не биха отпуснали при никакви условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай