20 организации искат до 5% ДДС за храните

Според Мариана Милтенова това ще доведе до изсветляване на аграрния сектор

20 организации искат до 5% ДДС за храните | StandartNews.com

20 браншови организации искат спешна среща с премиера Бойко Борисов. Причината – намаляването на ДДС-то за храните. Мотивите са описани в открито писмо, изпратено до министрите на земеделието и на финансите Десислава Танева и Владислав Горанов, съобщи Нова тв.

Искането идва седмица, след като стана ясно, че ДДС-то за хотели и ресторанти става 9% от 1 юли. Част от представителите на аграрния сектор искат размерът на данъка добавена стойност за плодове и зеленчуци да бъде намален на 3 или 5%.

Председателят на Съюза на градинарите Мариана Милтенова обясни какви са мотивите за искането. „Намаляването на ДДС за земеделските производители, производителите на плодове и зеленчуци, на първични земеделски суровини, които водят и до производство на крайни продукти, ще доведе до изсветляване на  сектора и до повишаване на конкурентоспособността на нашите производители. Защото всички държави около нас и в ЕС имат диференцирана ставка за храните“, коментира Милтенова в „Здравей, България“. По думите ѝ с намаляването на ДДС-то за сектора ще доведе до повече приходи в държавната хазна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай