10 пъти падат таксите за преводи в евро в ЕС

Банките у нас обаче се готвят да повишат цените н банковите услуги, за да компенсират

10 пъти падат таксите за преводи в евро в ЕС | StandartNews.com

До 10 пъти поевтиняват преводите в евро в рамките на Европейския съюз от днес, 15 декември, съгласно директива на Еврокомисия. По-ниски ще ни бъдат и таксите за теглене на пари в брой от банкомати в чужбина, тъй като те ще се изравнят с прилаганите в България.

„До сега средната такса за преводите в евро беше около 30 лева, а след въвеждане на европейската директива ще бъде около 3 лева, колкото струва и превода на пари в България между български банки", поясни пред Нова телевизия Христо Бошнаков - служител във финансовия сектор в Лондон.

Тъй като трябва да компенсират загубите от спада на таксите, които загуби от Асоциацията на българските банки (АББ) оценяват на около 100 милиона лева, те най-вероятно ще повишат таксите за обслужване в банковите клонове. Затова пък таксите за електронното банкиране ще останат по-ниски, за да бъдат пренасочени клиентите към дигиталните банкови услуги.

Повечето български банки вече обявиха, че ще има поскъпване на някои такси средно с около 50 стотинки. Например месечната такса по разплащателна сметка се увеличава от 2,50 лв. на 3 лв., за обслужване на спестовна сметка увеличението е от 2 лв. на 2,50 лв., за внасяне на пари в брой за суми над 3000 лева ще се удържа процент от сумата, който варира от 0,35% до 0,6%. В банков клон за вътрешнобанков превод таксата се повишава от 1,50 лв. на 2 лв., докато при онлайн банкирането остава безплатна.

Ако някоя българска банка не промени таксите, рискува да бъде глобена с до 200 000 лева. Мениджъри на големи банки у нас заявиха пред Нова телевизия, че ще спазят регламента за изравняване на таксите, като няма да повишават тези за преводи в лева. По-скъпо ще остане изпращането на средства извън зона SEPA, която освен ЕС обхваща още Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Монако, предупреждават банкери, тъй като новите такси са валидни само на територията на страните-членки на ЕС и Европейската икономическа зона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай