От хляб до яхти в индустриалните зони

За година сключиха с инвеститори 100 договора за 153 млн. лева

От хляб до яхти в индустриалните зони | StandartNews.com

Подготвят парцелите с ток, вода и интернет

София. От хлебни изделия и храна за домашни любимци до яхти и ток от фотоволтаични централи се произвеждат на територията на индустриалните зони. Пет нови обекта се подготвят да привличат чуждестранни и български инвестиции. В момента парцелите се облагородяват с инфраструктура, ВиК, електроснабдяване, телекомуникация, интернет и т.н. Става дума за новите индустриални зони "Бургас", "Карлово", "Телиш", "Варна-запад" и "София-Божурище". Паралелно се работи и по разширяването на съществуващите край Русе, Видин и Свиленград. Навсякъде интересът от страна на инвеститорите е много сериозен, стана ясно от думите на изпълнителния директор на Национална компания "Индустриални зони" Атанас Ненов. И в момента в осемте индустриални зони се реализират няколко десетки проекта. Някои предприятия ще заработят още наесен, а други - през следващите 3 до 5 години.
За краткото време от около 1 година след тласъка, който Национална компания "Индустриални зони" получи от правителството, тя вече е сключила около 100 договора с различни инвеститори в развиваните от дружеството 8 зони. Някои вече са реализирани и предприятията работят, други са в процес на изграждане, а при трети той ще започне съвсем скоро. Само на базата на сега съществуващите контракти в индустриалните зони ще влязат 153 млн. лв. чужди и български инвестиции, чрез които ще се отворят около 1650 работни места.

Шестима влагат 10 млн. в "Бургас"

В Бургас например, където заедно с индустриалната зона се изгражда и логистичен парк, са сключени договори с шестима инвеститори. Най-сериозната инициатива е за завод за рециклиране и производство на яхти. Покрай него обаче в зона "Бургас" се изграждат още логистично-производствена база за разфасоване и преопаковане на храни и аксесоари за домашни любимци, производствен цех за хляб, пресни и замразени тестени изделия, сладкарски цех и търговски обект за бързо хранене, производствен цех за мебели и търговско-складова база за стоки и услуги в областта на сградните инсталации и енергийната ефективност. Всичките 6 инвестиции ще бъдат разположени на цели 30 декара, общият им размер надхвърля 10 млн. евро, а новите работни места ще бъдат над 350. Паралелно се преговаря с няколко фирми за инвестиции в останалите 40 дка свободни площи.

Щастливи кокошки в "Телиш"

Друга изцяло нова индустриална зона е "Телиш" близо до Плевен. Въпреки че е в процес на изграждане, там вече се реализирани 5 проекта за фотоволтаични централи, които снабдяват с ток райони около Пловдив, Сливен, Хасково и Велико Търново. Общата инвестиция е за 250 млн. лв. Още едно мащабно вложение предстои. Става въпрос за корейска компания, която чрез дъщерното си българско дружество ще реализира проект за 85 млн. лв. в областта на биоземеделието. Той включва екологично чисто отглеждане на гъби и фуражни култури, кокошки, пилета, яйца, овце и кози. За период от 5 години ще бъдат изградени 3 завода, към които ще има и 1600 дка земеделски площи.

Летища до "Карлово" и "Варна-запад"

Съвсем нови са индустриалните зони "Карлово" и "Варна-запад". Тяхното развитие тепърва предстои, но инвеститорски интерес не липсва. Двете зони се очертава да бъдат доста атрактивни и модерни заради местоположението и допълнителните придобивки като международни пътища, железопътна мрежа, големи летища наблизо. Инвеститорите във варненската зона ще имат много лесен достъп до пристанището и до газопровода "Южен поток", който ще излиза на българския бряг съвсем наблизо.

В "София-Божурище" залагат на IT

"София-Божурище" също е сравнително нова индустриална зона. Тя ще се развива на три етапа, като първият е завършен, а вторият вече се реализира. Стратегията предвижда в "София-Божурище" да се развиват високотехнологичните разработки и производства чрез привличането на млади и талантливи специалисти. В индустриалната зона до столицата още през септември ще заработи заводът на германската компания "Behr-Hella Thermocontrol", в който ще има и център за научноизследователска и развойна дейност. Предприятието ще проектира и произвежда контролери и автоклиматици. Инвестицията е за 42.5 млн. лв., а след септември ще бъдат разкрити около 350 работни места. Паралелно се реализират инвестициите и на още 5 български високотехнологични фирми. Проектите им са за около 6 млн. лв., а очакваните работни места - 250.

17 контракта за "Видин"

Индустриалната зона "Видин" е от съществуващите и трябва да подпомогне развитието на един от най-бедните региони в Европа заедно със заработилия вече Дунав мост 2, който е в непосредствена близост, както и товарното пристанище. Сключените договори с инвеститори вече са 17. Компаниите развиват дейности в различни области като производство на метални изделия, стоки за бита и индустрията, екипировки, преработка и складиране на дървесина, търговия с течни горива и др.

"Русе" е рекордьор

Рекордьор по сключени договори е индустриалната зона "Русе". Там инвеститорите вече наброяват 64, като само за последната година са били парафирани 15 от тях. И тук инвеститорите ще развиват разнороден бизнес - производства на лекарствени продукти, облекла, електрически инструменти, селскостопанска, транспортна и строителна техника, мека мебел, пиротехнически продукти и много други.

Търговия с метали в "Свиленград"

Третата индустриална зона близо до границата - "Свиленград", също активно привлича инвеститори. От 2013 г. насам там са сключени 4 договора за производство и услуги като обследване на сгради и енергоефективно строителство, производство на рафинирани нефтопродукти, течни и газообразни горива и смазочни масла, както и за търговия с цветни и черни метали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай