Бизнесът ще пише учебните програми

Бизнесът ще пише учебните програми | StandartNews.com

Бизнесът ще пише учебните програми на професионалните гимназии, ще участва и в промените на Закона за професионалното образование. Това обяви просветният министър Тодор Танев по време на втората дискусия на "Стандарт" "Да на българската икономика", която се провежда днес в Панагюрище.

Тодор Танев заяви, че към министерството вече ще има постоянен орган, в който ще участват четирите големи работодателски организации, за да правят заедно образователните политики в областта на подготовката на кадри. Подарявам ви отворената врата на министерството, обърна се към работодателите министър Танев. Той заяви, че заедно с тях ще бъдат обсъдени промените в професионално-квалификационните степени, наричани някога разреди, защото "който ги е писал, е бил нещо средно между глупав и идиот". Те вече ще бъдат по-ясно дефинирани като професионалните гимназии ще подготвят кадри с до втора и трета професионално-квалификационна степен, а новите професионални колежи ще подготвят такива с четвърта и пета, т.е. майстори и ръководители на обекти.

Танев обяви също, че браншовите организации ще участват в целия процес на подготовката на кадри от писането на програми и заявки за прием, до холограмните стикери, които се поставят в дипломите. Те ще определят и броя на необходимите часове, тъй като, според Танев, е свършило времето, когато това се е правело от колегите в МОН. Министърът изтъкна, че в колежите ще преподават добри учители от професионалните гимназии, които ще бъдат назначавани след изпит, а на по-ниското равнище, където се подготвят майсторите, като преподаватели ще се вливат практици, изкарали курс по педагогика.

Лъчезар Цоцорков от "Асарел Медет" отправи няколко искания към просветното министерство, с част от които министър Танев се съгласи почти веднага. Той настоя МОН да внесе промени в Закона за публично-частно партньорство, за да може бизнесът безпроблемно да прави инвестиции съвместно с образованието. Според него сега този процес е блокиран, а действащият закон е почти негоден. Той настоя също затворените гимназии да бъдат прехвърлени на общините по тяхно искане, както и одобряване на конкретния план-прием в гимназии да се търсят предложенията на минно-геоложката камара и браншовите организации. Поиска също и създаване на методика, която да подготвя учители в областта на дуалното обучение, в приемните изпити по педагогическите специалности да се включи и тест, който да проследява базовите личностни характеристики на кандидатите за учители.

Заедно да решим как ще запълним пропастта с кадрите

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Целта на втората национална дискусия "Да на българската икономика" е да се попитаме какво можем да направим заедно - индустриалци, изпълнителна власт и медии в партньорство, за да променим образователната система така, че тя да дава на икономиката и държавата ни квалифицираните специалисти, без които ръст и стабилност на индустрията е немислим. Това заяви главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова по време на дискусията.


"През последните години, когато говорим за българската икономика, най-често използваме думата дефицит - от пари, производство и пазари до търпение, възможности и съгласие", заяви Славка Бозукова, "На първата дискусия от кампанията "Да на българската икономика", провела се в София преди месец, стана ясно, че всъщност най-големият дефицит са кадрите", посочи още главният редактор на вестник "Стандарт".

"Въпросът какво държавата прави, за да реши този базов проблем, беше даден от минно-добивната и минно-преработвателната индустрия, от големите компании в машиностроенето, от дърводобивната и мебелната индустрия, от хранително-вкусовата промишленост и туристическия бранш и дори от IT-индустрията. Проблемите са много, някогашните техникуми бяха заменени с професионални училища, като за последните 15 години бяха закрити 60 професионални училища и близо 40 000 младежи са се отказали да учат технически специалности. Най-тревожният за индустрията факт е, че над 50 % от инженерно-техническите кадри са над 50 години. Трябва заедно да решим как тази пропаст да бъде запълнена, заяви още г-жа Славка Бозукова.

"Дали има светлина в тунела, зависи от нас", каза кметът на Панагюрище Никола Белишки. "Напипали сме правилната посока и сега може да вървим само напред", допълни той, като посочи, че вече има подкрепа от централната изпълнителна власт и се надява на такава и от законодателната. Бизнесът в Панагюрище се обедини и вече се приемат заявки за следващите 5-7 години какви са необходимостите от кадрите, посочи още Белишки. "Когато и учители, и родители, и ученици имат мотивация, само тогава може да бъде успешен образователен процес. Ако сме сами няма да се получи", заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай