Сряда,

Сключиха сделки за 680 млн. лв. с инвестиционни имоти

От: Администратор -
A
A
A

95% от продажбите са в София, чуждите купувачи са пазарували за 245 млн. евро

През първата половина на 2018 г. сделките за инвестиционни имоти в България са надхвърлили 350 милиона евро или над 680 милиона лева. Само пет от споразуменията обаче формират повече от 80% от целия обем. Това показва докладът на Colliers International за първите шест месеца на годината, цитиран от money.bg.
От тази сума сделките на чуждестранни инвеститори са за 245 млн. евро, а тези на български купувачи са в размер на 106 млн. лева. "Делът на международните купувачи продължава да надвишава този на българските, като водещи за притока на капитал в България са южноафрикански и полски инвеститори", се посочва в документа.
През миналата година бяха обявени няколко големи сделки с фонд от Южна Африка. Става въпрос за NEPI, който купи столичните "Парадайз Център" и "Сердика Център", както и още два мола в Бургас и Пловдив. През април тази година пък стана ясно, че полската GTC ще бъде новият собственик на Mall of Sofia в сделка за 90 милиона евро.
"Докладът показа, че инвеститорите са променили фокуса си от търговски към офисни площи. Общият дял на сделките с офиси през периода е 65%, като търговските, въпреки че отстъпват от челната позиция, продължават да привличат интерес и остават на втора позиция с 23%", се казва в доклада.
Инвестиционните обеми са разпределени между София (95%), Бургас (4%) и Плевен (1%).
Експертите очакват през следващата половин година пазарът да остане стабилен, като превес отново да имат сделките за офис и търговски площи.
"Въпреки, че обемът от транзакции вероятно няма да надмине този от края на 2017 г., реализираните сделки са знак за наличие на ликвидност, което би могло да доведе до навлизане на нови инвеститори", се допълва в анализа.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички