Орешарски: Без актуализация няма плащания за бизнеса

Орешарски: Без актуализация няма плащания за бизнеса | StandartNews.com

София. Актуализацията на бюджета не се налага заради приетия пакет социални мерки и те ще бъдат финансирани чрез „вътрешно разместване на разходите", обяви премиерът Пламен Орешарски, който беше извикан в парламента, за да обясни причините за планирания ремонт на финансите. По думите му без актуализация на бюджета правителството няма да може да се разплати с бизнеса, какъвто ангажимент е поело.

По думите му очакваната дупка в бюджета към края на годината ще се формира от 500 - 600 млн. лв. неизпълнение на приходите, поети ангажименти в размер на половин милиард в разходната част, 150 млн. лв. за разплащане с бизнеса, както и рефинансиране на вътрешен дълг и разходи по еврофондовете. Общо в бюджета имало непредвидени ангажименти за финансиране в размер на 1,6 млрд. лв., без това да включва дълговете на болниците в размер на 350 млн. лв. Общо за тази и следващите години пък подобни разходи възлизали на 3 млрд. лв.

Орешарски обяви още, през последните 4 години е имало „интензивно декапитализиране на държавните фирми". По думите му извадка от 12 държавни фирми показва, че те имат обща задлъжнялост от 5,4 млрд. лв. От тях 8 компании са в енергетиката и имат дългове от 4,567 млрд. лева.

„Тези данни красноречиво показват трудното бъдеще за тези държавни фирми и за потребителите на техните услуги", каза Орешарски.

По думите му към момента бюджетът е балансиран, но това е „характерно за тези месеци април и май, а до края на годината остават месеци с повече разходи". Премиерът обясни още, че планираното съкращаване на 5% от разходите в администрацията няма да може да покрие несъответствията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай