Президентът: Призовавам народа да пребори унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България

Президентът: Призовавам народа да пребори унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България | StandartNews.com

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част по повод 1 ноември - Ден на народните будители.

По случай празника се проведе традиционна церемония по издигане на националния флаг пред президентската институция.

"Събрали сме се да отбележим Деня на народните будители. Преди година споменах на тази дата, че будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория. За да си будител, интелектуалният авторитет не стига, трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата", обяви Румен Радев в последвалото слово.

"Едни будят с таланта си, други с пример. Едни пишат книги и играят на театралната сцена, а други пишат история и носят достойно своята роля на сцената на живота. Затова днес сред нас е Кристиян, който посвети своите усилия за спасяването на последната теснолинейка в България, за да има транспорт за хората в Родопите. Тук е и софиянецът Пламен, който върши чудеса за училището в родното си село, тук е и планинският водач Орлин, който увлече стотици хора да носят на гръб материали високо в планината, за да изградят заедно животоспасяващ заслон. Тук сте и Вие, големите имена на българската култура и наука и хора с кауза, които нямат нужда от представяне", каза Румен Радев.

"Преди месец призовах за национално единение, но това не е апел да запълним обществените разлоги с примирение и безличие. Това е апел за борба, демокрация, справедливост, просветеност и свобода на словото. Будители е имало и в най-мракобесните времена, има ги и днес. Единението е всенародно усилие в името на високи цели, а будителството е пътят за неговото осъзнаване и сбъдване. Будителите родиха възраждането, за това вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство. Призовавам народа да пребори унинието, мрака, безразличието и моралната криза, за да пребъде България", обяви още държавният глава.

След като прие почетния строй той трябва да се срещне с културни дейци и ръководители в президенството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай