Парламентът прие на второ четене новия Закон за физическото възпитание и спорта

Парламентът прие на второ четене новия Закон за физическото възпитание и спорта  | StandartNews.com

Народното събрание прие на второ четене текстовете на новия Закон за физическото възпитание и спорта.
Новият закон променя изцяло философията на досега действащия ЗФВС. В него има множество нови моменти, които ще помогнат за развитието на спорта за всички и спорта за високи постижения в България.

Един от основните акценти, който ще помогне за разрешаването на проблема с остарялата или липсваща спортна инфраструктура е начинът, по който в закона се регламентира стопанисването, използването и поддържането на спортни обекти. Според вече приетите текстове се допуска отдаване под наем на спортни обекти държавна или общинска собственост за срок до 30 години на обединен спортен клуб, спортна федерация или спортен клуб, независимо дали е търговско дружество или сдружение с нестопанска цел. Специфично задължение на наемателите е представянето и изпълнението на инвестиционна програма за ремонт и обновяване, която да води до увеличаване на стойността на обекта и трябва да бъде изпълнена в първите три години на сключването на договора. Законът предвижда учредяване на право на ползване и право на строеж на спортен обект възмездно до 30 години.

В закона се регламентира статута на треньорските кадри - проблем, който вълнува много спортни специалисти в страната. Дава се определение на спортна услуга и се регламентира предоставянето й само при осигурени и гарантирани безопасни условия и от лица с нужната квалификация и вписани в регистър на Министерството на младежта и спорта.

Съществени изменения, които ще позволят да се ограничи съществуването на клубове-фантоми са изискването спортните клубове да бъдат членове само на една спортна федерация, както и задължението да имат наети треньорски кадри, за да бъдат вписани в регистъра на спортните организации. Лицензията за спортни федерации става безсрочна, но при по-строг последващ контрол.

Изрично е предвидена възможността за създаване на студентски спортни клубове, които могат да се подпомагат финансово от висшето училище и Министерството на образованието и науката. Създава се национална организация за университетски спорт, която е част от специалните организации в спорта.

Урежда се възможността за създаване на професионални лиги, които могат да са помощни органи към спортните федерации, или самостоятелни юридически лица, на които е делегирано управлението на определени първенства от държавния спортен календар.

Важен момент от закона е създаването на национална паралимпийска организация, която е част от т.нар. „специалните организации" в областта на спорта. Такива са още Българския олимпийски комитет, националната организация за спортно-туристическа дейност, обединените спортни клубове и националната организация за университетски спорт.
В закона е обособена самостоятелна глава, регулираща допинговия контрол и борбата срещу употребата на допинг в спорта, която е напълно съобразена със Световния антидопингов кодекс.

Един от новите моменти по отношение на изплащането на пожизнени месечни премии е изплащането на месечна парична помощ на ненавършилите пълнолетие деца на починали олимпийски и паралимпийски медалисти. Такава помощ ще получават и децата на починали олимпийски и паралимпийски медалисти, които са студенти в редовна форма на обучение до 25 г. възраст.

Законопроектът беше приет на първо четене от НС на 13 декември 2017 г. По него са постъпили над 130 предложения от всички парламентарно представени групи. След 4 месеца работа на работна група от парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, са приети голяма част от предложенията на народните представители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай