Петък,

Новоосветеното Свето миро бе преместено от "Св. Александър Невски" в мирохранителницата на Светия синод

От: Администратор -
Новоосветеното Свето миро бе преместено от "Св. Александър Невски" в мирохранителницата на Светия синод
A
A
A

Новоосветеното Свето миро бе преместено от патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в мирохранителницата на Светия синод, където ще се съхранява в специални съдове. В началото на Страстната седмица, за първи път от девет години насам, започна мировареното, което продължи три денонощия.

След края на Светата литургия новоосветеното масло бе преместено в Светия синод, откъдето ще се раздава на епархиите. На Велики понеделник Патриарх Неофит постави началото на мировареното, което продължи три дни и три нощи, през които свещеници непрекъснато разбъркваха съставките и не спираха да четат евангелски текстове. Това е осмото по ред варене в историята на Българската православна църква.

Процедурата се извършва задължително по време на Страстната седмица и е необходима, когато наличните количества започнат да намаляват. Мироваренето е дълъг процес, който започва на Кръстопоклонна неделя с накисване на билките и завършва след три седмици и половина с освещаването на мирото на Велики четвъртък. Благоуханната смес съдържа повече от 30 съставки, сред които зехтин, бяло вино, етерични масла и светена вода. Използва се от църквата при кръщенета и освещаване на храмове.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички