Сряда,

Нанков за катастрофата край Своге: Всички виновни длъжностни лица ще понесат своята отговорност

От: Администратор -
Нанков за катастрофата край Своге: Всички виновни длъжностни лица ще понесат своята отговорност
A
A
A

Общо 22 проблемни участъка с дефекти са констатирани на ремонтирания път през Искърското дефиле. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю за "Нова телевизия" и се закани, че отговорните за състоянието на пътя ще понесат своята отговорност.

Нанков говори във връзка с тежката катастрофа край Своге, при която автобус излетя от пътя, вследствие на което загинаха 16 души, а 21 са ранени. Стана ясно, че от АПИ 5 пъти са давали предписания за обезопасяване на определени участъци, включително и този, на който стана катастрофата, имало е немалко сигнали за състоянието на пътната настилка на въпросното място. Именно поради тази причина там е и ограничена скоростта до 40 км/ч, това ще и една от версиите, върху които ще тече разследването на инцидента, обяви още вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

"Знам, че цялото общество очаква справедливост. Гарантирам и в лично качество, и в служебно, че справедливост ще бъде гарантирана и ще бъдат взети всички мерки МРРБ да подпомогне всички процесуално-следствени действия. За момента знаем 3-те възможни версии за инцидента. Една от тях е в хипотезата лоша пътна инфраструктура и по-специално лоша настилка. Ние ще дадем цялата необходима информация на колегите от прокуратурата и следствието, които респективно ще водят процесуално-следствените действия. За спиране на пътя не можем да говорим. Това е второкласен път, който е пряка връзка между Софийска област и Северозападна България. Колегите от АПИ и „Пътна полиция" са предприели действия по редуциране на скоростта", обяви Нанков.

От фирмата, рехабилитарала пътя, "Трейс груп", вчера също излязоха със становище и обявиха, че те не отговарят за поддръжката на пътя, затова се грижела АПИ, която наема изпълнител, и освен това подчертаха, че пътят е пуснат в експлоатация предварително. В тази връзка регионалният министър коментира:

"По настоящия договор, сключен 2011 г. и въведен 27 декември 2016 г. година, процедурите, които имат колегите от АПИ е да изискват съгласно Закона за устройство на територията гаранционните срокове и по договор и по наредба 4 за минималните гаранционни срокове. Решението за ползване с вписани клаузи отново уреждащи гаранционните срокове и ангажиментите на изпълнителите на пътя е всички констатирани дефекти да бъдат отстранени за сметка на фирмата изпълнител".

Министърът изрази съмнение относно това как пътят изобщо е приет за въвеждане в експлоатация.

"От въвеждането в експлоатация на пътя, 2 години след реалното полагане на асфалта е приет от 20-членна Държавна приемателна комисия без нито една забележка. Няколко месеца след това, при зачестили ПТП-та в този участък, края на 2017 година колегите Областната дирекция на полицията, респективно от районното управление в Своге сигнализират Областно пътно управление, които уведомяват и Агенция "Пътна инфраструктура" на база, на което се поставя изцяло ново знаково стопанство. 22 проблемни участъка с дефекти са констатирани март месец от експертна група и втори път юли месец с констативен протокол, неподписан само от фирмата изпълнител на обекта, включително и в участъка с катастрофата. Срокът за изпълнение за отстраняване на дефектите е бил 15 август. На 19 август колегите от АПИ са били уведомени, че проблемите не са били отстранени. Когато в едни подобни отношения не могат да се решат нещата по административен начин, респективно се прилагат процедурите в съдебна инстанция. Безопасността е интердисциплинарна в случая. Всички длъжностни лица с действия и бездействия при подобна ситуация ще понесат своята отговорност", гарантира Нанков.


Всички новини от категория България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички