Нанков за катастрофата край Своге: Всички виновни длъжностни лица ще понесат своята отговорност

Нанков за катастрофата край Своге: Всички виновни длъжностни лица ще понесат своята отговорност | StandartNews.com

Общо 22 проблемни участъка с дефекти са констатирани на ремонтирания път през Искърското дефиле. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в интервю за "Нова телевизия" и се закани, че отговорните за състоянието на пътя ще понесат своята отговорност.

Нанков говори във връзка с тежката катастрофа край Своге, при която автобус излетя от пътя, вследствие на което загинаха 16 души, а 21 са ранени. Стана ясно, че от АПИ 5 пъти са давали предписания за обезопасяване на определени участъци, включително и този, на който стана катастрофата, имало е немалко сигнали за състоянието на пътната настилка на въпросното място. Именно поради тази причина там е и ограничена скоростта до 40 км/ч, това ще и една от версиите, върху които ще тече разследването на инцидента, обяви още вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

"Знам, че цялото общество очаква справедливост. Гарантирам и в лично качество, и в служебно, че справедливост ще бъде гарантирана и ще бъдат взети всички мерки МРРБ да подпомогне всички процесуално-следствени действия. За момента знаем 3-те възможни версии за инцидента. Една от тях е в хипотезата лоша пътна инфраструктура и по-специално лоша настилка. Ние ще дадем цялата необходима информация на колегите от прокуратурата и следствието, които респективно ще водят процесуално-следствените действия. За спиране на пътя не можем да говорим. Това е второкласен път, който е пряка връзка между Софийска област и Северозападна България. Колегите от АПИ и „Пътна полиция" са предприели действия по редуциране на скоростта", обяви Нанков.

От фирмата, рехабилитарала пътя, "Трейс груп", вчера също излязоха със становище и обявиха, че те не отговарят за поддръжката на пътя, затова се грижела АПИ, която наема изпълнител, и освен това подчертаха, че пътят е пуснат в експлоатация предварително. В тази връзка регионалният министър коментира:

"По настоящия договор, сключен 2011 г. и въведен 27 декември 2016 г. година, процедурите, които имат колегите от АПИ е да изискват съгласно Закона за устройство на територията гаранционните срокове и по договор и по наредба 4 за минималните гаранционни срокове. Решението за ползване с вписани клаузи отново уреждащи гаранционните срокове и ангажиментите на изпълнителите на пътя е всички констатирани дефекти да бъдат отстранени за сметка на фирмата изпълнител".

Министърът изрази съмнение относно това как пътят изобщо е приет за въвеждане в експлоатация.

"От въвеждането в експлоатация на пътя, 2 години след реалното полагане на асфалта е приет от 20-членна Държавна приемателна комисия без нито една забележка. Няколко месеца след това, при зачестили ПТП-та в този участък, края на 2017 година колегите Областната дирекция на полицията, респективно от районното управление в Своге сигнализират Областно пътно управление, които уведомяват и Агенция "Пътна инфраструктура" на база, на което се поставя изцяло ново знаково стопанство. 22 проблемни участъка с дефекти са констатирани март месец от експертна група и втори път юли месец с констативен протокол, неподписан само от фирмата изпълнител на обекта, включително и в участъка с катастрофата. Срокът за изпълнение за отстраняване на дефектите е бил 15 август. На 19 август колегите от АПИ са били уведомени, че проблемите не са били отстранени. Когато в едни подобни отношения не могат да се решат нещата по административен начин, респективно се прилагат процедурите в съдебна инстанция. Безопасността е интердисциплинарна в случая. Всички длъжностни лица с действия и бездействия при подобна ситуация ще понесат своята отговорност", гарантира Нанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай