Митниците искат от съда запечатване за още 60 дни на данъчните складове в Карнобат

Снимка: БНТ/БТА

Митниците искат от съда запечатване за още 60 дни на данъчните складове в Карнобат | StandartNews.com

Агенция "Митници" е поискала от Районния съд удължаване на срока на обезпечителните мерки с 60 дни за данъчните складове в Карнобат. Това съобщи по време на брифинг зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков, цитиран от пресцентъра на агенцията. Проверката на данъчните складове в Карнобат е във връзка със спазването на акцизното законодателство, проведена е в периода 5-20 септември 2018 г.

По думите на Марков в запечатаните данъчни складове в Карнобат са констатирани множество нарушения, а обезпечителните мерки са предприети с цел обезпечаване доказателства и недопускане на щети за бюджета

Той обясни, че в хода на проверката на данъчен склад на "ВИН. С. Индътрийс" ООД е констатирано наличие на монтиран кран, от който може да се източва/извежда спирт - етилов алкохол, без да бъде измерен от средствата за измерване и контрол, като по този начин се избягва начисляването и заплащане на дължимия акциз.

Кранът бил монтиран на тръбопровод на циркулационен изпарител преди средството за измерване и контрол. Този циркулационен изпарител е бил свързан с дестилационна колона, която се намира в помещение, обозначено като "Ректификация Етап 2", т.е. кранът е част от цялостната технологична схема за производството на акцизна стока - етилов алкохол. В хода на проверката въпросният кран е пломбиран в затворено положение, с цел да не се позволи източването/извеждането на спирт.

Агенция "Митници" е дала разрешение да се внесе гроздовата реколта в данъчния склад за съхранение, за да не се похаби като качество, също така никой не е казал, че служителите на комбината не могат да ходят на работа, единствено има категорична забрана да се извежда готова продукция, заяви още Юлиан Мирков.

Служителите от "Винпром Карнобат" на бизнесмена Миню Стайков, задържан в ареста заради обвинения в данъчни престъпления и пране на пари, излязоха днес за трети ден на протест с искане да бъдат върнати на работните им места. Протестиращи носеха плакати "Ние не сме престъпници". Те казаха, че са обречени на глад, а затварянето на фабриките в селата Церковски и Венец е неоснователно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай