Учени от БАН церят нелечими рани

В рамките на кампанията БАН предложи два типа лекарства срещу незарастващи рани, създадени от учени на два института.

Учени от БАН церят нелечими рани | StandartNews.com

Българската академия на науките бе планирала изложение, което да свърже науката с бизнеса, но то се измести поради кампанията около коронавируса. Въпреки това Ви представяме някои от най-интересните научни патенти в тази сфера, защото сме убедени - епидемията ще премине, а хората, които се нуждаят от подобно лечение, остават едни и същи. 

В рамките на кампанията БАН предложи два типа лекарства срещу незарастващи рани, създадени от учени на два института. Едните се правят от проф. Петър Недков от Института по неорганична химия - популярното лекарство носи името "Постнепрол". Другото е на основата на слуз от охлюви и се създава от екипа на проф. Павлина Долашка. 

И двата типа медикаменти третират рани от залежаване, които не се подобряват в продължение на години. Проф. Недков, чиято дейност днес продължават и други негови последователи, е правил първите си лекарства на котлон в Академията и ги е продавал там, защото БАН не е имала нужните средства да заплати и да се пребори за патент. Самият той тогава разказва, че му потръгва, когато негови колеги се поинтересували от медикамента, защото при пожар пострадал техен близък. Малко по-късно бил излекуван. Днес лекарството му "Постнепрол" лекува десетки хора, като все пак не се продава в аптеките, но Академията на науките изготвя от него за частни лица и за нуждите на "Пирогов". Хора с рани от изгаряне също се повлияват изключително добре, а цената е учудващо ниска - под 20 лева за опаковка. Неофициално се коментира, че ако тази разработка се поеме от големите фармацевтични компании, тя ще стане по-скъпа за пациентите поне три пъти. Особено като се има предвид, че лекарството на проф. Недков подпомага и лечението на гангрени. Едното от лекарствата умъртвява тъкани, а другото създава нова кожа.  

Доц. Павлина Долашка от Института по органична химия пък разчита на слузта на охлювите, за да извлече медикамент срещу рани от залежаване. В момента разработват специален продукт - срещу варикозни рани. За първи път оценили онова, което е създала, в Германия. И докато в България все още се чудели дали да я финансират, тя успяла да грабне очите на немските професори и да демонстрира купища снимки, при които тежки декубитални рани са намалели.  

Всички предложения на БАН за лечебни средства могат да бъдат видени по време на срещата "Наука и бизнес". 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай