Спасяват от синузит за 2 часа

Спасяват от синузит за 2 часа | StandartNews.com

Ендоскопската синус хирургия е "златен стандарт", НЗОК поема операцията
Ако симптомите не отшумят до 14 дни, търсете специалист, съветва д-р Георги Кукушев от ВМА

Който не е боледувал от синузит, само той може да омаловажи тази болест. Главоболието, запушеният нос и температурата са най-честите проблеми, с които може да се сблъскате. Ако навреме не се обърне към нужния специалист, човек може да получи инфекция в съседни анатомични структури, казва д-р Георги Кукушев. Той е един от най-добрите специалисти по УНГ във ВМА в София. А там се предлагат най-съвременните методи за лечение на болестта.

Синузитът е възпаление на околоносните кухини и се дели на остър и хроничен. За втория вид се говори, ако болестта не е преминала повече от 3 месеца. На практика този вид е по-опасен и по-сложен за лечение. Причините за възникването на хроничния синузит са неправилно лечение на острия, както и изкривена носна преграда, която може да възникне след травми, както и някои алергии, обяснява д-р Георги Кукушев. Консервативното лечение при хроничния синузит включва

антибиотици, кортикостероиди и промивки

с физиологичен разтвор. Ако пациентът се почувства добре, не се налага друга интервенция, казва специалистът. В не малко случаи обаче се стига до следващата стъпка - операция.

"Златният стандарт" по света, който ние прилагаме и тук, се нарича функционална ендоскопска синус хирургия", обяснява д-р Кукушев. Зад сложното име се крие не по-малко сложна ендоскопска операция. Процедурата трае около 2 часа, а целта й е да отпуши всички синуси, които са ангажирани от болестния процес. Процедурата се прави с пълна упойка, като през съответната ноздра на пациента се вкарва тръбичка с камера и лупа (ендоскоп), така че лекарят да вижда какво е състоянието на синусите. Успоредно с това се вкарва и инструментът, с който се извършва хирургичната манипулация. За да е прецизна диагностиката и лечението, предоперативно се прави скенер на главата на пациента.

"Това е най-щадящият метод в света", категоричен е д-р Кукушев. И ако някой не му вярва, ще се убеди, когато разбере, че другите операции се правят

с разрез през венеца на пациента

през който се стига до синусите. "Ендоскопската операция е напълно платена от здравната каса", добавя д-р Кукушев. Ако тя е извършена както трябва пък, нова интервенция често не се налага за цял живот. Дори да се стигне до повторна операция след години, тя е в по-малък обем, защото основното разширение на естествените отвори на синусите вече е било извършено, обяснява лекарят. За да не стигате до операции обаче, най-важно е синузитът да се лекува навреме, категоричен е той. А това означава да не чакате повече от 2 седмици след поява на симптомите.

Визитка

Д-р Георги Кукушев завършва Медицинския университет в София през 2008 г. Участвал е на множество курсове и специализации в Германия, България, Франция и Италия. 1 г. специализира във военната болница в град Улм. По време на престоя си придобивa права за работа в Германия. От 2013 г. е специалист по ушни, носни и гърлени болести. Д-р Кукушев проявява специален интерес към микроинвазивните оперативни методи в оториноларингологията. В момента работи във ВМА в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай