Ще останат ли пациентите без безплатни лекарства?

Ако не се вземат от аптеката наведнъж всички изписани медикаменти, НЗОК няма да плаща

Ще останат ли пациентите без безплатни лекарства? | StandartNews.com
  • Ако не се вземат от аптеката наведнъж всички изписани медикаменти, НЗОК няма да плаща
  • Преговорите между Касата и фармацевтите влязоха в задънена улица

 

Притеснение и смут предизвика информацията, че от началото на месец април е възможно аптеките да не могат да отпускат лекарствени продукти, които се поемат напълно или частично от Здравната каса. Причината е неподписаният договор между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК. Това създава риск хиляди пациенти да бъдат изправени пред избора или да си плащат сами лекарствата, или ако нямат възможност да си ги купуват, да останат без лечение, алармират фармацевтите. Те не са съгласни с промените, които се опитват да наложат от Касата.

Към момента преговорите между организациите са "в задънена улица".

Промените

Според фармацевтите, част от предложените от НЗОК промени ограничават правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, като ги задължават да получат медикаменти, които те не желаят. Това се твърди в обръщение към медиите. Като пример се посочва, че ако в аптеката не са налични всички опаковки по предписание, Касата няма да покрие стойността на рецептата. От НЗОК предлагат или да се отпускат всички предписани лекарства по рецепта, или нищо. Не се допуска вариант пациентът да купи например две от лекарствата, а третото да си го търси в друга аптека. "Това ще доведе до ограничаване на достъпа до лечение", посочват от браншовия съюз.

От Националната здравна каса излязоха с позиция, в която припомниха, че когато аптека не разполага с предписано лекарство, магистър-фармацевтът е длъжен да го осигури до 24 часа.

Българският фармацевтичен съюз е изправен пред хипотезата, в която от 1 април 2023 г. няма да има подписани и влезли в сила Условия и ред и аптеките няма да могат да отпускат лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК. Това ще е поредната национална криза, пред която ще се изправим за последните две години, предупреждават от фармацевтичния съюз.

"В условия на недостиг и все по-често срещани затруднения на пациентите да открият някои конкретни продукти се създава императивната невъзможност да се получат поне тези, които са налични. Ако исканите от НЗОК промени влязат в сила, ще се отнемат права на пациентите и ще им се вмени задължение", смятат от БФС.

Освен това от фармацевтичния съюз не са съгласни и с друга идея на НЗОК - да подават данните след верифицирането на лекарствата към фонда. Според тях това нарушава европейския регламент, в който е регламентиран процесът и в който ясно е посочено, че данните се подават само към Българска организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), а НЗОК може да ги вземе оттам, тъй като има достъп до системата.

"Българският фармацевтичен съюз няма как да подкрепи подобно предложение, тъй като то е в разрез с правната уредба", се посочва в становището на организацията.

От Здравната каса обясниха по казуса, че с промените целят да накарат пациентите да спазват терапията, която им е назначил лекарят.

"Основното нещо, за което настоявахме и то е залегнало в новия договор, е подобряването на контрола на Здравната каса по разходване на средствата", заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му този контрол трябва да стане превантивен, за да не правят лекарите административни грешки и фармацевтът да не може да отпуска грешни рецепти.

"Едното искане отнема права на пациента. В момента имате право като пациент, ако са ви изписани няколко лекарства на една рецепта, ако едното не може да се намери на пазара, или в аптеката го няма, или вие не желаете да го употребявате - да вземете останалите. Касата иска това да бъде забранено - Касата или отпуска изцяло всичко по рецептата, или нищо, което като пациент ще ви лиши от достъп до терапия, ако едно от лекарствата не е налично на пазара", обясни Маринов.

Според него решение на този казус е, ако лекарят предписва всяко лекарство на отделна рецепта, но това е много повече работа за всички.

Димитър Маринов коментира и втората притеснителна точка от договора, която касае това аптеките да подават информация за верификация на лекарствата. "Втората точка е  по регламент, но начинът, по който Касата предлага тя да се случва, противоречи на регламента и това не зависи дори от българския парламент, нито от министерството, нито от Касата, нито от Фармацевтичния съюз. Това предложение на Касата ще бъде атакувано в съда и ще отпадне", посочи той.

Срокът на действащия договор да бъда удължен до 31.05.2023 г.

За да бъде гарантиран достъпът на здравоосигурените лица до лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които НЗОК заплаща напълно или частично, представителите на НЗОК (определени на основание чл. 45, ал. 17 от ЗЗО и с Решение на Надзорния съвет на НЗОК ╒ РД-НС-04-105/28.09.2022 г.), които следва да изготвят и съгласуват реда за сключване на индивидуални договори с аптеките, изпратиха предложение до Българския фармацевтичен съюз за удължаване на срока на действащия договор до 31.05.2023 г., се казва в позиция на НЗОК.

Председателят на Български пациентски форум Иван Димитров заяви, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се опитва да налага своето мнение и то в 12 без 5. НЗОК е станала отдел на Министерство на финансите и Министерство на здравеопазването, посочи Димитров пред БНТ. Според него има риск пациентите да останат без медикаменти. Обикалянето от аптека на аптека, която да осигури всички лекарства, е недопустимо и не помага на лечението на българските пациенти, продължи да критикува Димитров. Той изтъкна, че НЗОК и Българския фармацевтичен съюз трябва да седнат на масата и да се изяснят, че няма да има вариант, при който хората да не могат да си вземат лекарствата.

Димитър Маринов добави, че с новите промени за лекарствата, отпускащи се по НЗОК, се дава възможност при изрично желание на пациента да получи по-малко от изписаните медикаменти. "Няма как да приемем нещо, което да противоречи на закона. Дори ние да го приемем, съдът ще го отмени, защото предлженията на НЗОК не отговарят на закона и на контрола по верификация на лекарствата", подчерта Маринов. "Вместо да говорим да подобрим контрола на разходването на средствата на НЗОК, сега се занимаваме с глупости. Кризата е създадена изкуствено в последния момент", изтъкна още Маринов.

Пациентската организация "Заедно с теб" също се възпротиви срещу предложенията на НЗОК да отпадне възможността аптеките да отпускат само наличните лекарства или по-малки количества от рецепта, заплатена напълно или частично от НЗОК, съобщи сайтът news.bg. Тези предложения са в ущърб на пациентите, защото, ако липсва едно лекарство или то е в недостатъчно количество в аптеката от трите, изписани в рецептата, пациентите трябва да се върнат при лекаря и да поискат промяна в рецептата и в протокола. Такава промяна може и да е недопустима според техническите изисквания на касата и съответно пациентът трябва да обикаля по аптеките, докато намери къде да му изпълнят цялата рецепта, посочват от "Заедно с теб". Те са за оставане на сега действащия закон.

Друг проблем, на който от "Заедно с теб" акцентират, е това, че НЗОК трябва да осъществява технически контрол в реално време на правилното изписване на рецептите от лекарите, а не пациентите да стигат до аптеките и там да разбират, че има грешки или дублиране и респективно тези медикаменти да не бъдат заплащани на аптеките от НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай