Заради Гешев правосъдната министърка хваща ВСС за гушата

Надежда Йорданова е изпратила до ВАС жалба срещу четири решения на Пленума на ВСС

Заради Гешев правосъдната министърка хваща ВСС за гушата | StandartNews.com

Министърката на правосъдието Надежда Йорданова е изпратила до Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу четири решения на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), взети по време на дебата за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

На 4 април ВСС частично допусна за обсъждане случаите с Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и коментарите на Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации. ВСС отказа да ги разглежда в частта им за действията и бездействията на Иван Гешев в периода до встъпването му в длъжност през декември 2019 г., припомнят от ведомството на Йорданова и допълват, че пленумът отказа да разгледа изцяло и казуса „Жоси“.

Поддържам доводите си, че уронването на престижа на съдебната власт, когато се касае за висока длъжност като тази на главния прокурор, може да обхваща и поведение преди встъпването му в длъжност, поради обстоятелството, че за да встъпи дадено лице в длъжност "главен прокурор", то следва да отговаря на високи морални изисквания, пише Йорданова в мотивите си и казва, че не е съгласна, че може да се раздели във времето деятелността на магистрата.

Йорданова иска от ВАС преписката да бъде върната във ВСС с указания за разглеждане и произнасяне по нея. Тя изпрати до ВСС и уточнения по предложението на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор на основание уронване на престижа на съдебната власт, като искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

На 12 април ВСС реши, че в предложението на Стоилов има нередности, които министърът на правосъдието трябва да отстрани в седемдневен срок. В документа се уточняват редица фактически обстоятелства, свързани с искането - за разгласяване на веществени доказателства по неприключени досъдебни производства, за липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности, за използването на служители от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, както и за неспазване на принципите за случайно разпределение на дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай