Неделя,

Започна се с Горанов. Съдът обяви ареста му за незаконен

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС, архив -
2674
Започна се с Горанов. Съдът обяви ареста му за незаконен
A
A
A

Районният съд в София отмени заповедта за задържане на бившия финансов министър Владислав Горанов, става ясно от публикувано днес решение на институцията, цитирано от БНТ.

Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) е осъдена да заплати на Горанов 490 лева разноски по делото, от които 480 лева адвокатско възнаграждение и 10 лева държавна такса.

В мотивите съдът записва, че е допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила, което ограничава правото на защита. Нарушението е свързано с фактическата обосновка на задържането. Съдът цитира решение на Съда по правата на човека в Страсбург срещу България, според което не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод на органа да прибегне до задържане.

Решението може да бъде обжалвано.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, пиарката на Борисов Севделина Арнаудова и Горанов бяха арестувани на 17 март за 24 часа, без да им бъдат повдигнати обвинения.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com