Сряда,

Юристка разнищи ареста на Борисов. Какво каза за МВР?

От: Рачо Рачев, сн. МВР -
10728
Юристка разнищи ареста на Борисов. Какво каза за МВР?
A
A
A

„Два въпроса си задавам през последните 48 часа. Първият е доколко са компетентни юристите в МВР? И вторият - колко компетентни са онези хора, които се занимават с имиджа на правителството? И отговорите не са много радостни. И с колеги, и със студенти си говорим, че са очаквали повече компетентност и са разочаровани”, съобщи в интервю за НоваНюз доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в Софийския университет.

"Ако обвинението им е в качеството им на длъжностни лица – да, трябва да има следовател при провеждането на разследване", посочи тя в отговор на въпроса има ли спор дали следовател трябва да провежда разследването на лица, които са били членове на министерски съвет.

„Ако трябва да бъдем обективни – първо МВР влезе без белезници. Имаме едно уважително, не унизително отношение към хора, които са свидетели и евентуално ще станат обвиняеми. Няма насочено оръжие. МВР от тази гледна точка си е научило урока. Но това не е достатъчно – трябва да има достатъчно данни, за да могат да убедят прокуратурата", подчерта юристката.

Според нея провеждане на разследване по ”неотложност” е въпрос на преценка. „Ако внимателно четем НПК – става дума за прикриване на следи, загуба на следи или нещо, което не може да се повтори и е уникално. Оттук и въпросът  дали всички тези действия са неповторими. Сигурно е възможно да бъдат повторени и обискът, и огледа. Или е въпрос на тактика на полицията в разследването”, посочи Киселова.

Тя коментира и твърдението на Борисов вече е бил викан в ГДНП по точно такива обвинения през декември по твърдения на Васил Божков. „Става дума за обвинения или подобни въпроси? От прокуратурата ли се знае, че е образувано и досъдебно производство по твърденията на г-н Божков? Защото, ако е образувано – това ще бъде част от процесуално-следствените  действия в едно вече образувано производство. А в другия случай – ще е основание да се образува самостоятелно производство”, подчерта тя.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички