Юристка разнищи ареста на Борисов. Какво каза за МВР?

Преподаватели и студенти по право са очаквали повече компетентност и са разочаровани

Юристка разнищи ареста на Борисов. Какво каза за МВР? | StandartNews.com

„Два въпроса си задавам през последните 48 часа. Първият е доколко са компетентни юристите в МВР? И вторият - колко компетентни са онези хора, които се занимават с имиджа на правителството? И отговорите не са много радостни. И с колеги, и със студенти си говорим, че са очаквали повече компетентност и са разочаровани”, съобщи в интервю за НоваНюз доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в Софийския университет.

"Ако обвинението им е в качеството им на длъжностни лица – да, трябва да има следовател при провеждането на разследване", посочи тя в отговор на въпроса има ли спор дали следовател трябва да провежда разследването на лица, които са били членове на министерски съвет.

„Ако трябва да бъдем обективни – първо МВР влезе без белезници. Имаме едно уважително, не унизително отношение към хора, които са свидетели и евентуално ще станат обвиняеми. Няма насочено оръжие. МВР от тази гледна точка си е научило урока. Но това не е достатъчно – трябва да има достатъчно данни, за да могат да убедят прокуратурата", подчерта юристката.

Според нея провеждане на разследване по ”неотложност” е въпрос на преценка. „Ако внимателно четем НПК – става дума за прикриване на следи, загуба на следи или нещо, което не може да се повтори и е уникално. Оттук и въпросът  дали всички тези действия са неповторими. Сигурно е възможно да бъдат повторени и обискът, и огледа. Или е въпрос на тактика на полицията в разследването”, посочи Киселова.

Тя коментира и твърдението на Борисов вече е бил викан в ГДНП по точно такива обвинения през декември по твърдения на Васил Божков. „Става дума за обвинения или подобни въпроси? От прокуратурата ли се знае, че е образувано и досъдебно производство по твърденията на г-н Божков? Защото, ако е образувано – това ще бъде част от процесуално-следствените  действия в едно вече образувано производство. А в другия случай – ще е основание да се образува самостоятелно производство”, подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай