Йорданова озадачена от поканата на Гешев

Министърът коментира приетите промени в Закона за съдебната власт

Йорданова озадачена от поканата на Гешев | StandartNews.com

"Главният прокурор, както всеки един държавен орган в тази държава, държи отчетност, публичност и прозрачност в своята работа. България е парламентарна република и напълно е допустим механизъм, който гарантира именно отчетност и прозрачност на държавните органи. Нека направим едно важно уточнение: не става въпрос за наблюдаване, търсене на сметка или контрол по текущи производства. Именно в рамките на текущите, висящите производства, е гарантирана автономността, независимостта на прокуратурата и на съда". Това каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред журналисти в НС.

Министърът коментира приетите промени в Закона за съдебната власт и поканата на главния прокурор Иван Гешев за открит дебат.

"Поканата от г-н Гешев към мен и г-н Христо Иванов за дебат по този законопроект, беше направена в залата по време на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси миналата седмица. Нека да припомним, че дебатът по този законопроект вече тече повече от година. Публичен дебат се състоя и миналата сряда - 9 часа в Правна комисия. Г-н Гешев изрази своите аргументи, също ние изразихме нашите аргументи. Днес също беше направен такъв публичен дебат в пленарна зала. Провеждането на дебат по законопроект извън законодателната процедура, не мога да си обясня какви цели преследва", заяви още Йорданова.

Тя коментира действията на прокуратурата по сезиране на Инспектората на Министерски съвет спрямо министъра на правосъдието.

"Доколкото съм информирана, Върховната административна прокуратура е сезирала Главния инспекторат към Министерския съвет, затова че Министерството на правосъдието е препратило административна преписка по протест от страна на Върховната административна прокуратура към компетентния съд не в тридневния срок, а в осем или девет дни. Твърди се, че има забава за препращане на преписката в рамките на шест дни. В министерството се извършва проверка, ще установим какви са фактите и ще предприемем съответните действия", заяви още Йорданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай