Понеделник,

Янаки Стоилов: Няма нужда да обявят главния прокурор за престъпник

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
1368
Янаки Стоилов: Няма нужда да обявят главния прокурор за престъпник
A
A
A

„Не смятам, че трябва главният прокурор да бъде обявяван за престъпник, за да се прецени дали той отговаря или не на определени високи стандарти. Едва ли може да се твърди, че всеки, който е на такава висока длъжност извършва по две-три престъпления в месеца. Показано е, че има механизми, които поставят тези стандарти твърде високо“, заяви в интервю за бТВ конституционният съдия и бивш служебен правосъден министър Янаки Стоилов.

„Решението на КС показва, че Конституцията живее – нещо, което е записано в нея с оглед на практиката показва своите реални изменения“, каза Стоилов в коментара си по решението, според което ресорният министър може да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

„Когато правихме проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, избягвах да обвързваме въпросите за отчетността и отговорността на главния прокурор с промени в Конституцията, защото в един момент това може да стане претекст или реална причина България да загуби голяма част от средствата“, призна Янаки Стоилов.

Според него е добре, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той препоръча на правителството да пресича корупционните прояви.

„Проблемът за корупцията е много важен и остър за България, но ние освен криминалната корупция, която е записана в Наказателния кодекс, имаме и легална корупция, която хората с политическа власт толерират чрез законодателство, чрез управленски решения“, обясни Янаки Стоилов. 

„Настойчиво препоръчвам на правителството да пресича корупционните прояви, както тези, които са в нарушение на закона, така и тези закони, които правят възможна корупцията“, отбеляза той.

Това според него може да стане като не се приемат закони, с които се опрощават десетки милиони задължения на хора, които минават за големи бизнесмени. „Бяхме свидетели на такива прояви през изминалите години и затова е важно да се проследява законодателството“, посочи Стоилов.

По отношение на издаването на така наречените „златни паспорти“, Янаки Стоилов уточни, че най-много такива документи са издадени в периода 2016-2019 г.

По думите му, заедно с проверката на специализираната прокуратура за изясняване на случаите, по-голямо внимание трябва да има в оперативните структури за това дали някои не проверява себе си.

Според него хубаво е да се види какви са тези хора, които издават „златните паспорти“ и какви дейности са извършвали. „Въпросът е да се види като са приемани разпоредбите как се е давало българско гражданство по натурализация“, уточни Янаки Стоилов.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com