Сряда,

ВСС решава за връщането на Георгиев като прокурор

От: Редактори -
199
ВСС решава за връщането на Георгиев като прокурор
A
A
A

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще заседава извънредно по молбата на бившия ръководител на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев да бъде възстановен като прокурор в Специализираната наказателна прокуратура. Георгиев подаде изненадващо оставка в сряда - няколко месеца след скандала с недекларираната си тераса.

Пламен Георгиев беше сред първите кандидати за работа в новосъздадената през 2011 година Специализирана прокуратура. Когато тя заработи на 1 януари 2012 година, той вече беше заместник-правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов.  Въпреки назначението предишният състав на Висшия съдебен съвет го назначи и за заместник-председател на спецпрокуратура, а очакванията бяха, че един ден, когато се върне в съдебната система,  ще е именно на този пост. В молбата си до Прокурорската колегия обаче Георгиев иска да бъде назначен като редови спецобвинител.

От малко повече от седмица първоинстанционната Специализирана прокуратура има нов титулярен ръководител - Димитър Франтишек Петров, номиниран за поста от кандидата за главен прокурор Иван Гешев и избран с 11 на 0 от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С издигането на Петров се оваканти и заместник-шефското място в структурата, която през последната година и половина разследва най-шумните дела - за корупция и срещу организирани престъпни групи. За евентуалното назначаване на доскорошния антикорупционен ръководител на вакантната позиция обаче трябва предложение от новоизбрания Димитър Петров, което отново да бъде гласуване  от Прокурорската колегия.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията