ВСС отлага казуса с главния прокурор. Гешев се шегува с ДБ

За всеки юрист е ясно, че няма правно основание за отстраняването ми, каза Иван Гешев

ВСС отлага казуса с главния прокурор. Гешев се шегува с ДБ | StandartNews.com

Заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи дебата за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Причината е, че няма правила, по които да се гледа искането на съдебния министър Надежда Йорданова, предаде бТВ.

Отстраняването на Гешев е предложено по член от Конституцията на страната ни, който позволява това при "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт". Искането е подкрепено от сигнали, които евентуално са предоставени от вътрешния министър Бойко Рашков.

Част от членовете на ВСС днес поискаха отлагането да е с две седмици, а правната комисия на парламента да даде списък с правила.

"Не се притеснявам искам искането за отстраняване ми да бъде разгледано публично", каза Гешев. Той коментира, че искането е политически натиск.

"Не сме политици, за да се мерим с рейтинг, но прокуратурата има 8% доверие - това е по-голям процент от някои избрани от парламентарна сила в залата", иронизира главният прокурор, имайки предвид правосъдния министър Надежда Йорданова, която е във властта от квотата на "Демократична България", а те влязоха в Народното събрание с малко над 6% на изборите.

За всеки юрист е ясно, че няма правно основание за искането за отстраняването ми, допълни Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай