Висшият съдебен съвет обсъжда отстраняване на Гешев

Заседанието ще е на 10-и март

Висшият съдебен съвет обсъжда отстраняване на Гешев | StandartNews.com

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще заседава на 10-и март по искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Това съобщиха от ВСС.

Преди два дни министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе искането си и мотиви в рамките на 25 страници. Посочените обстоятелства включват случаи на полицейско насилие по време на протестите през лятото на 2020 година, искането за снемане на имунитета на Елена Йончева, делото срещу Евдокия и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“, публично изразеното съмнение от страна на главния прокурор за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, неуважително, подигравателно и враждебно отношение към неправителствени организации, отделни личности и юридически общности и др.

Прокуратурата реагира с позиция, в която записа, че това искане се базира на неверни твърдения, медийни внушения и фабрикувани сигнали, събирани продължително време в Министерство на правосъдието, сочи само и единствено за неправомерен политически натиск върху прокуратурата, преследващ нелегитимни цели.

От разпространеното прессъобщение на Министерство на правосъдието e видно, че в политическото му ръководство е налице дълбоко непознаване на Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, респективно регламентираните в тях правомощия на главния прокурор, коментираха от държавното обвинение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай