Сряда,

Васил Божков дава брифинг, прокуратурата чака

От: Рачо Рачев, кадър от Фейсбук, архив -
5173
Васил Божков дава брифинг, прокуратурата чака
A
A
A

Очаква се Васил Божков да разкрие чрез видеобрифинг от Дубай днес подробности по сигнала за изнудване, подаден от него към европейските и българските власти. Разследваният за 19 престъпления бизнесмен твърди, че от 2017 г. до края на 2019 г. е предал на бившия министър на финансите Владислав Горанов и на бившия премиер Бойко Борисов над 60 милиона лева през пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

По сигнала за изнудване преди седмица МВР задържа за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова. Заради допуснати процесуални нарушения и липса на доказателства, прокуратурата отказа да им повдигне обвинение.

Междувременно Специализирана прокуратура съобщи, че при нея са постъпили по компетентност от Върховната касационна прокуратура материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, както и медийни публикации, касаещи В.Б., "привлечен в качеството на обвиняем по 4 досъдебни производства на СП и един от санкционираните български граждани по глобалния закон „Магнитски“.

От ведомството посочват, че материалите са събрани в рамките на водена от ВКП проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт относно предоставен списък от министър-председателя Кирил Петков, сочещ евентуално извършени престъпления от общ характер от 19 лица, сред които и В.Б.

Така постъпилата преписка е предоставена на наблюдаващ прокурор, който да прецени присъединяването на материалите към образувано до момента досъдебно производство по отношение на В.Б.

За последващите действия по предоставените от ВКП материали българската общественост ще бъде своевременно информирана. За своите действия спрямо обвиняемия В.Б. Специализирана прокуратура е предоставяла своевременна и максимално широка по обем информация. Част от нея се съдържа в следните линкове:

https://prb.bg/sp/bg/news/38722-syob-sht-enie-na-specializiranata-prokuratura-2

https://prb.bg/sp/bg/news/39681-syobshtenie-na-specializiranata-prokuratura-2

https://prb.bg/sp/bg/news/57162-spetsializirana-prokuratura-uprazhnyava-pravoto-si-na-otgovor-vav-vrazka-s-never

С оглед препятстване разпространението на невярна или манипулативна информация за действията на прокуратурата призоваваме представителите на медиите и българските граждани да се осведомяват от достоверни източници, посочват още от ведомството.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com