ВАС отстрани кметовете на Благоевград и Стрелча

Предстои да бъде определна дата за провеждането на извънредни частични избори

ВАС отстрани кметовете на Благоевград и Стрелча | StandartNews.com

Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 22.01.2020 година по административно дело от 2019 година на Административен съд-Благоевград, съобщи БТВ. С решението си Административният съд в Благоевград е отменил решение на ОИК-Благоевград, с което е отхвърлено искане за предсрочно прекратяване на мандата на кмета на община Благоевград.

Казусът в областния град е за това, че Румен Томов не е заличил в срод една от фирмите си и така в един момент е бил и кмет, и търговец.

Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата. Видно от доказателствата по делото избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от Търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън Закона за местното самоуправление и местната администрация, посочват от съда.

Врховният административен съд отстрани окончателно от поста му и кмета на община Стрелча Стойно Чачов, съобщават от пресцентъра на съда.

Така върховните магистрати потвърдиха решението на Общинската избирателна комисия, която в края на миналата година предсрочно претрати правомощията на Чачов с мотив, че едновременно е и собственик на търговско дружество „Българска асоциация по белот“.

Фирмата за организиране и провеждане на спортни събития, кактот и други дейности, позволени от закона, е била регистрирана през 2015 година.

Предстои да бъде определна дата за провеждането на извънредни частични избори.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай