Вторник,

ВАС отстрани кметовете на Благоевград и Стрелча

От: Стандарт -
164
ВАС отстрани кметовете на Благоевград и Стрелча
A
A
A

Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 22.01.2020 година по административно дело от 2019 година на Административен съд-Благоевград, съобщи БТВ. С решението си Административният съд в Благоевград е отменил решение на ОИК-Благоевград, с което е отхвърлено искане за предсрочно прекратяване на мандата на кмета на община Благоевград.

Казусът в областния град е за това, че Румен Томов не е заличил в срод една от фирмите си и така в един момент е бил и кмет, и търговец.

Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата. Видно от доказателствата по делото избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от Търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън Закона за местното самоуправление и местната администрация, посочват от съда.

Врховният административен съд отстрани окончателно от поста му и кмета на община Стрелча Стойно Чачов, съобщават от пресцентъра на съда.

Така върховните магистрати потвърдиха решението на Общинската избирателна комисия, която в края на миналата година предсрочно претрати правомощията на Чачов с мотив, че едновременно е и собственик на търговско дружество „Българска асоциация по белот“.

Фирмата за организиране и провеждане на спортни събития, кактот и други дейности, позволени от закона, е била регистрирана през 2015 година.

Предстои да бъде определна дата за провеждането на извънредни частични избори.

 


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички