Цацаров си връща на Петков, съди го за 15 000 лева

Петков го е увредил на 14 януари, когато се включи в новините на бТВ

Цацаров си връща на Петков, съди го за 15 000 лева | StandartNews.com

Подалият оставка председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров е завел гражданско дело срещу премиера Кирил Петков, съобщи в. "Сега", като цитира два неназовани източника. Цацаров иска да получи 15 000 лв. обезщетение за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите, който гласи, че "всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното".

Според Цацаров Кирил Петков го е увредил на 14 януари, когато се включи в новините на бТВ, за да съобщи, че е отнет достъпът му до класифицирана информация. Цацаров обяснява в исковата си молба, че премиерът е внушил, че той е подал оставка като шеф на антикорупционната комисия заради отнетия допуск. Всъщност обаче не било така, защото той подал оставка ден преди да му бъде спрян достъпът до държавна тайна.

На 25 февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата обявиха, че на Сотир Цацаров не е бил отнет достъпът до класифицирана информация преди да хвърли оставка. Цацаров нарече това политически мотивиран акт и каза, че ДАНС е била принудена от премиера Петков и вътрешния министър Бойко Рашков да го остави без достъп до класифицирана информация. Поводът били подозренията за т.нар. "ЦУМ-гейт".

Шефът на КПКОНПИ в оставка поиска и прокуратурата да го провери заради думите на Кирил Петков, че "има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата". Държавното обвинение отказа да го разследва.

"Сега" съобщава още, че Сотир Цацаров е завел дело за 15 000 лв. и срещу бившия военен министър Бойко Ноев. В интервю за бТВ Ноев твърдеше, че "Бойко Методиев Борисов заедно с Гешев и Цацаров са основните проводници на руското влияние в България. Опитите и саботирането на разследванията на терористичната и подривна дейност на руските специални групи в България, взривовете в българските оръжейни заводи, тровенето на български граждани, руския "Турски поток", спирането на диверсификацията и строителството на газопровода с Гърция - всичко това е пряко влияние на руската държава в България чрез български политици".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай