Тежък удар по спецправосъдието, Гешев се среща с Кьовеши

Главният прокурор закриването на спецмагистратурата да катастрофира в Конституционния съд

Тежък удар по спецправосъдието, Гешев се среща с Кьовеши | StandartNews.com

Девет часа дебати в правната комисия на Народното събрание доведоха до приемане на първо четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Законопроектът предвижда закриване на специализираните съд и прокуратура и отмяна на "кариерните бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Предстои промените да бъдат обсъдени на първо четене и в пленарната зала.

"Против" закриването гласуваха депутатите от ГЕРБ и ДПС. Остри критики към предложените промени отправиха представителите на двете специализирани съдилища и прокуратури, Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Най-остър беше главният прокурор Иван Гешев, който прогнозира, че законопроектът ще катастрофира в Конституционния съд и че приемането му ще предизвика острата реакция на европейските ни партньори.

Днес, през втория ден от посещението си у нас, европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще се срещне с министъра на правосъдието Надежда Йорданова и с Иван Гешев.

Вчера Кьовеши и премиерът Кирил Петков се договориха Министерският съвет да стане контактна точка за сигнали на Европейската прокуратура. Кьовеши коментира, че не се притеснява от заявката за контакт без посредничеството на прокуратурата между изпълнителната власт и европейската прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай