Темида омекна за "Килърите" (обзор)

Туцо и хижарят Стойнев ще лежат по-кратко, решиха варненските магистрати

Темида омекна за "Килърите" (обзор) | StandartNews.com

Варна. Темида омекна за "Килърите". Варненският апелативен съд даде по-леки присъди на Петър Стоянов-Сумиста и компания от доживотните без право на замяна, произнесени от Шуменския окръжен съд. Магистратите оправдаха Сумиста и Васил Костов-Кеца за убийството на Борислав Георгиев, изп. директор на "Атоменергоремонт". Председателят на апелативния състав Илия Пачолов изчете присъдите им - доживотен затвор при специален режим в затвор от закрит тип. Той прие всъщност вината им за убийството на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за престъпната им група, осъдена вече на първа инстанция за палежи, побои, лихварство и за притежаване на незаконни оръжия. Така след втора инстанция излезе, че не се знае кой е поръчал екзекуцията на Борислав Георгиев, разстрелян с 4 куршума в главата пред дома си в столичния жк. "Люлин" през пролетта на 2008 г.

 


"Нямам доживотна присъда, има Върховен касационен съд (ВКС). Елате в затвора да си поговорим", каза на журналистите на излизане от съдебната зала Петър Стоянов-Сумиста. Целият в черно, той изглеждаше поотслабнал, във видимо добро настроение и с дъвка в уста. Кеца не обели и дума. Последното заседание по "Килърите" преди седмица бе прекъснато за няколко часа, след като Костов получи хипертонична криза.
Темида днес бе по-милостива и пред търновския бизнесмен Георги Вълев, който се размина с най-тежката присъда, дадена му на първа инстанция в Шумен. Апелативният съд промени наказанието му на доживотен затвор

 

при специален режим в затвор от закрит тип

 

Вълев е обвинен в подбудителство на убийствата на адвокат Петър Лупов и на Румен Рачев, както и за средна телесна повреда на адвоката, за палежа на колата му, за побоя над либиеца Али Салем Али, за притежание на боеприпаси и за незаконно лихварство. "Не очаквах съдът да ме осъди втори път", каза Вълев на излизане от залата в бившата столова на Варненския затвор.

 

Магистратите бяха по-снизходителни и към Янко Попов-Туцо. Той ще търка нара 15 вместо 17 г. Почти наполовина - 7 вместо отредените на първа инстанция 15 г., ще изкара зад решетките пък хижарят Райчо Стойнев, който е помагал на физическите убийци от бандата и е държал незаконни боеприпаси. А 4-те години затвор за бившия полицай Петър Атмаджов бяха потвърдени от апелативните магистрати.
Присъдите на "Килърите" могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред ВКС. Адвокатът на Сумиста Ивайло Найденов обяви, че

 

защитата ще обжалва

 

"Имах готовност да чуя всякакви присъди, дори можеше да има утежняване за някои от тях след протеста на държавното обвинение", призна Найденов. "Трудно ми е да кажа в момента дали ще протестираме пред ВКС, не знаем мотивите на съда, а има срок от 15 дни. Факт е, че голяма част от нашата обвинителна теза се прие по отношение на Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев, които имат доживотна присъда, включително и от Варненския апелативен съд. Този процес не е приключил и няма влязъл в сила съдебен акт", коментира от страна на обвинението Ася Петрова, която е командирована по делото от главния прокурор Сотир Цацаров.

 

Шестимата подсъдими по мегаделото "Килърите" бяха задържани под стража от лятото и есента на 2010 г. и осъдени от Шуменския окръжен съд през декември 2012 г. Процесът във Варна започна в началото на ноември 2013 и продължи близо 4 месеца. Заседанията се провеждаха при засилена охрана в целия район около затвора. И при прочитането на присъдите гъмжеше от полицаи. Поне дузина ескортираха "Килърите" на финалното заседание.

 

Ударът срещу Райфъла планиран за 4 март

 

Двамата хлапаци, които са планирали да отвлекат семейството на пловдивския бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла, "насрочили" удара за вторник. Полицаите, които през цялото време са следили 26-годишния Живко Гайдаров от Гълъбово и 21-годишния Ангел Малинин от Костенец, се добрали до тази информация чрез СРС-та. Вчера двамата пишман бандити бяха оставени от окръжните магистрати в Пловдив за постоянно в ареста. Прокуратурата продължава да твърди, че Живко и Ангел са подготвяли отвличането на съдружничката на Червенков в медицински център "Хипократ". Райфъла пък е категоричен, че няма бизнес партньорка. А мишена на Живко и Ангел са били съпругата му Ева и близнаците им.
Междувременно стана ясно, че докато са чакали деня на удара, двамата бандити са извършили кражба на номера на коли. Използвали са ги за автомобил "Ауди А6", с който щели да извършат отвличането, за да заредят гориво на бензиностанция и да избягат, без да платят. Кражбата е на стойност 180 лв. Живко и Ангел си

 

приготвили пистолет и електрошокова палка

 

за да обезвредят мишената си, които са иззети от разследващите. Ченгетата са изпреварили бандитите буквално с няколко часа. А за добре свършената работа екипа от новия сектор за тежки престъпления на Криминална полиция са получили и специална похвала от директора на ОД на МВР-Пловдив Пламен Узунов. Благодарение на 5-месечното наблюдение са събрани голям обем доказателства, натрупани от СРС-та и външно наблюдение. Акцията е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура.

 

Все още не е ясно защо са набелязали точно Атанас Чевенков-Райфъла. Предстои този казус да се изяснява в съда. За всичко останало Живко и Ангел са направили пълни самопризнания. Срещу тях ще свидетелства и третият член на бандата им, който междувременно се е отказал да участва в отвличането и е минал на страната на полицията, като е оказал голяма помощ при задържането на двамата рецидивисти. Според запознати първоначално нямал нищо против да участва в удара, но като разбрал кой е мишената, се отказал. По всяка вероятност той се е обадил на Райфъла да го предупреди, макар версията на бизнесмена да е, че той лично е усетил преследвачите.
В социалната мрежа Живко и Ангел се изживяват като големи гангстери, показа проверка на "Стандарт". Освен снимки в характерни бандитски пози, харесвания на групи като

 

"Георги Илиев е вечен", "Кръв повръщам, пари не връщам"

 

"Мутрите на България" и т.н. двамата имат и интересен кръг от приятели. Това са предимно мъже от спортните зали и тийнейджърки, които в профилите си изявяват желание за връзки с лошите момчета. Ангел на пръв поглед е по-скромен в представянето си. Изглежда дори по-малък от възрастта си. Досието му обаче е дълго. Предимно за хулиганство и кражби. Едни от най-крупните им криминални прояви обаче са свързани с кражбата на гориво и регистрационни табели от автомобили. Живко го дава по-тарикатски. Последната му публикация във "Фейсбук" е от преди месец, когато е бил на почивка в Италия заедно с приятелката си. Интересното е, че и двамата често са се подвизавали в Пловдив и имат доста общи приятели от града. Ангел, оказва се, е следил публикации за бандата за отвличания "Наглите", от която вероятно и с авера му са се вдъхновили, за да извършат похищението. Двамата обаче са толкова слаботелесни, че изобщо не се припокриват с образа на страшни рекетьори, на каквито са се опитали да се направят, шегуват се ченгета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай