Неделя,

Спецпрокуратурата разби два мита за Божков. Истината

От: СТАНДАРТ -
7607
Спецпрокуратурата разби два мита за Божков. Истината
A
A
A

Спецпрокуратурата разби два мина на управляващите, свързани с Васил Божков – това, че държавното обвинение не е направила нищо при ощетяването на хазната с 550 млн. лв. и че ще търси Божков за това. ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова се включи само в интервю на транспортния министър Николай Събев, след като той заяви, че прокуратурата бездейства по случая.

Именно Специализираната прокуратура разкри ощетяването на хазната с 550 милиона лева. Тя възложи проверка на АДФИ и тази щета е установена в резултат единствено и само на активните действия на наблюдаващите прокурори по слабото разследване, заяви Маджарова.

Благодарение на действията на прокуратурата е прекратено съществуването на Комисията по хазарта.

По думите ѝ се „работи по всички линии“ на разследването и вече има много повдигнати обвинения.

Що се отнася до това дали такава дупка в бюджета може да остане незабелязана от тогавашния финансов министър Владислав Горанов, ръководителят на Специализираната прокуратура заяви: „Това няма да го коментирам сега, тъй като доказателства по делото не е редно да се изнасят чрез медиите“.

По думите ѝ „всичко е възможно“ и да бъдат привлечени като обвиняеми хора, които са заемали висши държавни постове.

Васил Божков не е разпитан, защото се укрива в Дубай, а българският Наказателен кодекс не разрешава разпит по скайп , вайбър, фейсбук или каквито и да е други социални мрежи.

Васил Божков „в рамките на това производство не е разпитан, тъй като са налице процесуални пречки пред това. Не мога да потвърдя, че е дал показания пред Европейската прокуратура. Не съм говорител на Европейската прокуратура. Аз твърдя само и не само твърдя, аз съм убедена, че по нашето дело той не е давал никакви показания, никакви обяснения в никакво качество поради простата причина, че е налице процесуална пречка за това НПК не позволява това да бъде извършвано чрез социалните медии“, заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com