Понеделник,

След решението на Конституционния съд, отива ли си Иван Гешев?

От: Рачо Рачев, сн. БТА, архив -
1935
След решението на Конституционния съд, отива ли си Иван Гешев?
A
A
A

Вчера Конституционният съд реши единодушно, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Ще доведе ли новото положение до така желаното от управляващите в момента отстраняване на Иван Гешев?

Арман Бабикян изрази своите съмнения в искането на оставката на главния прокурор. Никой не очаква от този ВСС нещо подобно. Може би ВСС може да се замисли и то тайно, каза Бабикян пред БНТ.

Заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров също изрази съмненията си, че това ще се случи. Решението на Конституционния съд запълва една празнина в закона. Ако прецени, министърът може да внесе искане за предсрочно освобождаване, но за да се случи това, трябва 2/3 от състава на ВСС, тоест минимум 17 души, да са убедени, че има основание, обясни Тодоров.

Следователят добави, че самият той води интензивно разследване, в което са разпитвани министри от последния кабинет на Бойко Борисов, от служебния кабинет, както и от кабинета на настоящия премиер Кирил Петков и вероятно той самият също ще бъде разпитан по разследването.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com