След Хемус. Прокуратурата разследва поръчка за милиони в БДЖ

Сигналът е подаден от бившия служебен министър на транспорта

След Хемус. Прокуратурата разследва поръчка за милиони в БДЖ | StandartNews.com

Прокуратурата разследва игнал за злоупотреби при обществена поръчка за милиони в БДЖ.

Днес, 22.12.2021 г., прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) и следователи в отдел „Следствен“ на СГП получиха изискани от тях и предоставени им от представители на БДЖ документи, относими към водено  наказателно производство, съобщиха от държавното обвинение.  

Делото е образувано въз основа на постъпил в СГП сигнал от бившия служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията по повод Одитен доклад от 06.10.2021 г. за извършен одитен ангажимент на тема: „Проверка на проведена процедура по реда на ЗОП с предмет: „Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен период на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31“, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и изпълнението на сключения договор“.

Поради фактическата и правна сложност на случая разследването е възложено на екип от следователи в отдел „Следствен“ към СГП.

В хода на разследването се изследват обстоятелствата относно възлагането и реализирането на проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), касаеща поддръжката на дизелови и електрически мотриси, собственост на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД.

Предмет на разследване са както обстоятелствата, свързани с подготовката на обществената поръчка, така и със сключването и изпълнението на договора за ремонт с фирмата изпълнител през 2019 г. Предстои да се установи дали срещу извършените по договора плащания е имало реално извършени дейности от изпълнителя, както и дали фирмата изпълнител е имала ресурса да извършва възложените ѝ ремонтни дейности. Прогнозната стойност за 5-годишен период на действие на договора е 137 001 704,46 лв. без ДДС, съобщиха още от прокуратурата.

В одитния доклад, който е постъпил в СГП, се съдържат твърдения за множество нарушения при подготовката, сключването и изпълнението на договора като прокурорите и разследващите органи въз основа на събраните доказателства ще преценят дали нарушенията съставляват престъпления, извършени от длъжностни и/или недлъжностни лица.

Предстои мащабно разследване за установяване на всички относими към случая обстоятелства по предвидения в закона ред.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай