Петък,

Скандал! Изгониха Местан от съда

От: Редакция, снимка: БТА -
2392
Скандал! Изгониха Местан от съда
A
A
A

Лютви Местан беше отстранен от заседанието на съда в Кърджали, който гледа делото за катастрофата през 2019 г. с негово участие, при която загина бебе на 6 месеца.

Причината е поведението на Местан, който обвини съдебния състав и вещите лица в пристрастие. Адвокатите на бившия председател на ДПС пък поискаха отвод на съда. Това бе второто му отстраняване от залата, заради нарушаване на реда след отправени от председателя на тричленния състав Георги Милушев неколкократни предупреждения. След кратко съвещаване, съдийският състава не си направи самоотвод и определи исканията на двамата защитници като неоснователни, необосновани и в противоречие със закона, съобщи dariknews.bg.

Заседанието по делото, продължаващо повече от 4 часа, бе възобновено, като в залата отново бе поканен Лютви Местан. Той е един от двамата обвиняеми за инцидента от 14 април 2019 г. край момчилградското село Загорско. Другият, който също присъства на заседанието, е бащата на починалото бебе - Юсеин Ахмед, управлявал семейния автомобил при настъпилата катастрофа. Частните обвинители, в лицето на пострадалото семейство бяха представлявани от съдебни защитници. От призованите трима свидетели се явиха двама - собственикът на управлявания от Лютви Местан автомобил и единият от двамата лекари от Пловдив, озовали се случайно на местопроизшествието .В съдебна зала отново не се яви д-р Петър Панайотов, оказал първа помощ на починалото пеленаче. Като мотив да не присъства той е посочил, че се притеснява да напуска града, в който живее в условията на пандемията от COVID-19, стана ясно по време на заседанието.С оглед важността на свидетеля, съдът реши, че той отново ще бъде привикан по надлежния ред, след което ще бъдат търсени и други варианти за осъществяване на показанията му, единият от които видеоконферентна връзка.В хода на заседанието бяха изслушани и вещите лица, направили петорната авто-техническа експертиза. Те отговориха на десетки адвокатски въпроси на обвинение и защита. Във времето в което Лютви Местан бе отстранен от съдебна зала, той коментира пред журналисти, че ще си потърси правата допълнително. "Това дело няма да свърши в тази пленарна зала. Аз ще заведа дела и срещу прокурори, за престъпления срещу правосъдието. Ще заведа дела срещу свидетели, които разпитахме, които откровено лъжествидетелстваха", каза още Местан.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com