Събота,

Шест години незаконно раздавали „златни паспорти“. Виновните?

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
842
Шест години незаконно раздавали „златни паспорти“. Виновните?
A
A
A

Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство във връзка със сигнал на ДПС относно придобиване на българско гражданство срещу инвестиции у нас. Според спецпрокуратурата за издаването на т. нар. "златни паспорти" срещу инвестиции е действала организирана престъпна група в периода 2015-2021 г. Към момента не е ясно колко са участниците в ОПГ, но със сигурност те са поне трима, съобщи пред бТВ говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев (на снимката).

С изискване на документи от държавните институции тепърва ще се установява дали директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев е част от схемата с издаването на „златни паспорти“. „Не сме извършвали нито обиск (на кабинета на Стамен Янев - бел.ред.), нито претърсване и изземване, а сме изискали документи от Агенцията за инвестиции и други държавни учреждения“, добави той.

Обвинението допуска, че е възможно в престъпната група да са участвали и служители на Агенцията за инвестиции.

„Твърденията в сигнала са, че процедурата по придобиване на българско гражданство е следната: чуждият гражданин трябва да направи инвестиция, след това чрез Дирекция „Миграция“ при Министерство на вътрешните работи да се издаде разрешение за постоянно пребиваване на територията на България. След това гражданинът трябва да направи искане до Агенцията за инвестициите за предоставяне на удостоверение, че инвестициите наистина са направени от него и са реални, след което тези документи се придвижват към Министерство на правосъдието, които предлагат на президента издаване на указ за придобиване на българско гражданство по натурализация“, обясни Кръстев.

Проверяват се всички лица, получили българско гражданство, между 2015-2021 г. Тепърва ще се установява колко са и от каква националност са.

Прокурори влязоха в Агенцията за инвестиции и три министерства заради "златните паспорти"

„Твърдението е, че всички, които са кандидатствали за получаване на българско гражданство чрез инвестиция не са извършвали реални такива, а са използвали едни и същи пари в рамките на 1 000 001 лв., тъй като по Закона за насърчаване на инвестициите и Закона за чужденците в България да е над 1 млн. лв. Тези пари са предоставени от една и съща банка, от едни и същи търговски дружества и пълномощниците на тези чужди граждани са едни и същи. Проверяваме тези обстоятелства“, заяви Кръстев.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com