Петък,

Ще влезе ли депутат в затвора за 5 до 15 години? Говори прокурор

От: Рачо Рачев, сн. архив -
1653
Ще влезе ли депутат в затвора за 5 до 15 години? Говори прокурор
A
A
A

Вчера Специализираната прокуратура обяви, че ще проверява депутат с инициали Е. Г. за престъпление против републиката. Подозира се престъпление по чл. 98 от Наказателния кодекс, където се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

„На 28 март постъпиха сигнали, в които се излагат твърдения, че български народен представител е извършил престъпление, което се състои в подбуждане на чужда държава към враждебни действия против републиката. По този начин е започнало и извършването на проверката", разкри пред бТВ говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

"Съгласно Конституцията и правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление то, в такъв случай главният прокурор отправя мотивирано искане до народното събрание, с което се иска разрешение за възбуждане на наказателно преследване“, каза още Кръстев.

По думите му проверката е във връзка с Фейсбук статус, в който се подбужда чужда държава, а именно Руската федерация, към враждебни действия против републиката. Срокът на проверката е 2 месеца, но тя може да бъде удължена с един месец.

"Вчера наблюдаващият прокурор е разпоредил и извършване на пълна проверка от страна на Държавна агенция национална сигурност и след приключване на проверка от тяхна страна, материалите, които те са събрали, ще бъдат изпратени и наблюдаващият прокурор", обясни говорителят на спецпрокуратурата.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички