Петък,

Ще влезе ли депутат в затвора за 5 до 15 години? Говори прокурор

От: Рачо Рачев, сн. архив -
1789
Ще влезе ли депутат в затвора за 5 до 15 години? Говори прокурор
A
A
A

Вчера Специализираната прокуратура обяви, че ще проверява депутат с инициали Е. Г. за престъпление против републиката. Подозира се престъпление по чл. 98 от Наказателния кодекс, където се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

„На 28 март постъпиха сигнали, в които се излагат твърдения, че български народен представител е извършил престъпление, което се състои в подбуждане на чужда държава към враждебни действия против републиката. По този начин е започнало и извършването на проверката", разкри пред бТВ говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

"Съгласно Конституцията и правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление то, в такъв случай главният прокурор отправя мотивирано искане до народното събрание, с което се иска разрешение за възбуждане на наказателно преследване“, каза още Кръстев.

По думите му проверката е във връзка с Фейсбук статус, в който се подбужда чужда държава, а именно Руската федерация, към враждебни действия против републиката. Срокът на проверката е 2 месеца, но тя може да бъде удължена с един месец.

"Вчера наблюдаващият прокурор е разпоредил и извършване на пълна проверка от страна на Държавна агенция национална сигурност и след приключване на проверка от тяхна страна, материалите, които те са събрали, ще бъдат изпратени и наблюдаващият прокурор", обясни говорителят на спецпрокуратурата.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com